Idén májusban lesz a TeSzedd! szemétgyűjtési akció

Az idén május 15. és 17. között lesz a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akció – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

V. Németh Zsolt hozzátette: a most ötödik alkalommal rendezendő TeSzedd! akció kapcsolódik az Európai Bizottság által kezdeményezett Tisztítsuk meg Európát! nemzetközi szemétgyűjtési akcióhoz.

A háromnapos TeSzedd! akciót az FM megbízásából ebben az évben is az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) szervezi.

Az államtitkár elmondta, az elmúlt fél évtizedben bebizonyosodott, hogy érdemes és lehet jó cél érdekében mozgósítani a magyar lakosságot. A kezdeti 50 ezerről ugyanis a múlt évre 180-200 ezerre nőtt azok száma, akik a TeSzedd! akció keretében gyűjtik a szemetet az országban, tavaly 2200 tonna szemetet szedtek össze az önkéntesek – tette hozzá.

V. Németh Zsolt szerint a TeSzedd szemétgyűjtési akció alkalmas arra, hogy a gyakorlatban is ösztönözze és elmélyítse a magyar emberek környezettudatos gondolkodását. Ezt mutatja, hogy az önkéntes szemétszedésre a múlt évben már 116 ezren regisztráltak előzetesen. Az előzetesen regisztráltaknál azonban általában lényegesen többen vesznek részt a TeSzedd akcióban, főként fiatalok. Az önkéntesek nemcsak saját lakóhelyükön szedik a szemetet, hanem tágabb környezetükben is – mondta az államtitkár.

Wégner Krisztina, az OKTF NHI vezetője arról beszélt, hogy az igazgatóság online felületein már most csütörtöktől regisztrálhatnak mindazok, akik önkéntesen részt kívánnak venni a TeSzedd! május közepén tartandó idei háromnapos akciójában. Sikeres volt az a kezdeményezés, hogy a gyűjtési pontokat önkéntesek jelölhették ki, ez az idén is folytatódik. Az összegyűjtött szemetet ugyanakkor továbbra is szervezetten szállítják el, és az akcióhoz szükséges más eszközöket – például szemetes zsák, kesztyű – szintén a szervezők biztosítják.

Az MTI kérdésére az OKTF NHI vezetője elmondta: a TeSzedd akcióra a múlt évben és az idén is mintegy 120 millió forintot költöttek, illetve költenek. Ebben minden költség benne van – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.