Időkapszula: környezetvédelmi ígéreteket gyűjtő kampány indult

Több ezer környezetvédelemmel kapcsolatos üzenetet, ígéretet akarnak összegyűjteni abban a kampányban, amely pénteken indult el Szegeden.

A vállalásokat rejtő időkapszulákat májusban elássák a Tisza-parti városban, és csak húsz év múltán, 2030-ban juttatják vissza a feladóknak.

Az Időkapszula-kampányt azért indítottuk, hogy mindannyian tudatososítsuk magunkban: jövőnket a jelen döntései határozzák meg. Húsz év múlva kiderül, betartottuk-e ígéreteinket – mondta a kezdeményezést életre hívó EDF DÉMÁSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója Thierry Le Boucher.    Az elkövetkező két hónapban a kampány állomásain, az ország kilenc nagyvárosában vagy a kezdeményezés honlapján bárki megfogalmazhatja a jövő nemzedéknek szánt ígéretét: leírhatja vagy akár le is rajzolhatja, hogy mit tesz, és a jövőben mit vállal a környezet megóvása, a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében.

Az összegyűjtött vállalásokat május 7-én, Szegeden elrejtik, ekkor felavatnak egy emlékművet is. Az üzeneteket tartalmazó műanyaggömböket csak húsz év múlva, 2030-ban bontják fel újra, és ekkor vissza is küldik a feladóknak.   Az első időkapszulát a szegedi olimpiai bajnok kenus, Vajda Attila indította útjára. A versenyző elmondta, szabadtéri sport művelőjeként különösen fontos számára a környezet állapota. Az, hogy földünk évtizedek múlva is élhető állapotban legyen, mindannyiunk közös érdeke, ehhez azonban itt és most kell cselekednünk – hangsúlyozta az olimpikon.      Vajda Attila többek között azt kívánta, hogy húsz év múlva is kerékpárral közlekedhessen Szeged utcáin, a versenyzéshez használt kenukat minél inkább környezetbarát technikával készítsék, és hogy mindenki tegyen az élővizek megóvásáért.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.