Időtálló DVD-lemezt fejlesztettek Csehországban

Fém és kerámia alapú nanorétegeket tartalmazó, időtálló DVD-lemezt fejlesztettek Csehországban – írta a Hospodarske Noviny című cseh gazdasági napilap.

Az új DVD-k jelentősége az adatbiztonságban rejlik. A Data Trescor Discek élettartama 160 év, és ez rendkívüli előrelépésnek számít a jelenleg elterjed lemezekhez viszonyítva, ugyanis számtalan ma ismert típuson már 2-3 év után tapasztalható adatvesztés.
A prágai fejlesztő szerint találmányuk az adattároló réteghez használt anyagokban különbözik. A hagyományos technológiában alkalmazott szerves anyagoktól eltérően az új lemeznél parányi részecskékből álló fém és kerámia alapú port polikarbonát rétegek közé illesztettek és ultraibolya fénnyel rögzítettek.
“Az új technológia kifejlesztése mintegy három évig tartott, és mi vagyunk a világon az egyetlenek, akik ezt a módszert használják” – idézte a napilap a fejlesztőcég vezetőjét.
Az új szabadalom nemzetközi elismertetése jelenleg még folyamatban van, azonban az eddigi tesztek is meggyőző eredményt produkáltak. A Level című cseh informatikai szaklap a tartósságot a hagyományos, és az új lemezre írt filmmel vizsgálta. Az adathordozókat 30 Celsius-fokos hőmérsékleten két hétre napfényes helyen ablaküveg mögé helyezték. Ezután a hagyományos lemez olvashatatlannak bizonyult, míg az új adathordozó hibátlanul működött.

Ajánlott tartalom

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta a BBC hírportálja.