IEA: 25 éven belül tetőzhet az olaj iránti igény

Huszonöt éven belül tetőzhet a világ olajkereslete a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője szerint, amennyiben a világ elkötelezi magát az alacsony karbon-kibocsátással járó fejlesztéspolitika mellett.

Az energiafelhasználás visszafogására és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló nemzetközi törekvések teret nyertek, és az országoknak megfelelő  beruházási döntéseket  kell hozniuk az energiahatékonyságon alapuló növekedés biztosítására – mondta Tanaka Nobuo az Energy Technology Perspective 2010 című tanácskozáson Szöulban.
“Ha meghozzák a kellő intézkedéseket, a világ  olajszükséglete 2030-2035 táján tetőzhet, ez kisebb nyomást jelentene az árakra és csökkentené sok ország importfüggőségét” – jegyezte meg az IEA vezetője.

Hozzátette: a fosszilis energiahordozók még alacsony karbon-kibocsátással járó növekedés mellett is az elsődleges energiafogyasztás  46 százalékát adhatják 2050-ben, ez azt jelenti hogy még mindig jelentős beruházásokra van szükség ezek a területen.
Tanaka figyelmeztetett, amennyiben nem orvosolják a fosszilis energiahordozóktól való függést, a szén-dioxid-kibocsátás az évszázad közepére elérheti az 57 milliárd tonnát, azaz a jelenlegi szint kétszeresét.

Ajánlott tartalom

Az MVM 309 milliárd forint összegű osztalékelőleget fizet

Az MVM Energetika Zrt. 309 milliárd forint osztalékelőleget fizet - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett kibocsátói tájékoztatásban.