Igaz, hogy 4 év alatt megtérülhet egy napelemes rendszer?

A rezsicsökkentés eltörlésével a napelemes rendszerek megtérülése is drasztikusan lecsökkent.

0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az ATV-n futó Heti Napló stábja a rezsiárak növekedése miatt felfutó napelemes és kazános beruházásokat mutatta be. Az adásban annak jártak utána, hogy miként zajlanak az ilyen projektek, illetve hogy mennyiben változott a megtérülés az utóbbi időkben. Összességében elmondható, hogy a napelemek telepítése és a kazáncsere nem olcsó mulatság. A rezsicsökkentés részleges eltörlése után, az elszálló számlák hatására mégis sok család dönt most úgy, hogy önerőből, hitelből vagy valamilyen támogatás keretében belevág a projektekbe. Berecz Péter riporter egy budapesti családi háznál zajló telepítéshez látogatott ki. Morky Tamás, a Tiszta Energiák Kft. ügyvezetője elárulta, ha most keresi meg őket egy ügyfél, idénre már nem tudják befejezni a kivitelezést, olyan szintű az érdeklődés. A leterheltség az egész piacot érinti, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja a nagykereskedelmi készlethiány és a lassú központi engedélyeztetés. A rezsi növekedése miatt sokaknak mégis megéri a beruházás. Ha az ember egy napelemes rendszer mellett dönt, a napelemes cég elsőként arra lesz kíváncsi, hogy mennyi az az éves kilowattóra-fogyasztás, amelyet az erőművel akarnak kiváltani.

A panelek számát és az invertert is ehhez igazítják, majd a tetőre és a mérőhelyre vonatkozó kérdések jönnek. Előfordulhat, hogy utóbbiak esetében megelőző átalakítások szükségesek. A beruházás ára 2 millió forinttól 10 millió forintig terjedhet. Meglepő lehet, de minél nagyobb a telepített rendszer, a végén annál többet spórolhatunk, hiszen a nagyobb fogyasztás esetében kisebb a rezsicsökkentett rész aránya. Morky Tamás szerint jelenleg nagyjából 6-7 éves megtérüléssel lehet számolni.

A stáb egy, a rezsicsökkentés átalakítása előtt, az otthonfejlesztési program segítségével napelemet telepítő családhoz is kilátogatott. A projekt befejezését követően, a támogatás keretében utóbb a beruházás árának 50 százalékát kapta vissza a család. A többgenerációs házban eredetileg 10 éves megtérüléssel számoltak, a rezsicsökkentéssel kapcsolatos döntés óta viszont 3,5, legfeljebb 4 évre mérséklődött a megtérülés. Egy másik, szintén nagy kertes házban élő családnál a korábbi 6 év szintén 3-4 évre csökkent. Utóbbi háztartásban ahol lehet, besegítenek a telepítésbe, ily módon mintegy 1 millió forintot tudtak megspórolni a beruházáson.

Óriási a kapkodás

A stáb egy kondenzációs kazán beépítését is megnézte, melyet Szabó Sándor, a Budapesti Gázszerviz Kft. tulajdonosa, youtuber nevén Gázkazán Sanyi csapata végez. Az érintett család szintén a rezsicsökkentés kapcsán döntött a korszerűbb berendezés mellett, az új kazánnal akár a fogyasztás 30-40 százalékát is megspórolhatják. A várakozási idő kazáncsere esetén is jelentős, igaz, a helyzet jobb, mint a napelemek esetében. Szabó Sándor szerint két hónapos határidőt vállalnak, a leterheltség akkor kezdődött, amikor mindenki pánikszerűen elkezdett kazánt cserélni. A legnagyobb kereslet a leginkább biztonságos és legnagyobb spórolást eredményező kondenzációs kazán után van, de sokan a fatüzelésű berendezések iránt is érdeklődnek. Előbbi esetében az ár korábban 5 év alatt térült meg, ma már sokkal gyorsabban.
Azt sokan nem tudják, hogy kazáncserekor általában kéménycsere is szükséges. Az utóbbi időkben, a kapkodásban sokan nem éppen körültekintően vágnak bele a fejlesztésekbe, ezek megkezdése előtt mindenképp érdemes szakemberrel egyeztetni.

Ausztriában siker, itthon tiltott

Végezetül a hazánkat leszámítva egész Európai Unióban engedélyezett, úgynevezett erkély- vagy korlátnapelemek helyzetét is bemutatták. Ezen rendszerek előnye, hogy olcsók, inverter nélkül működnek, és egyszerűen, szakértelem nélkül is telepíthetőek. Termelésük azonban nem jelentős, az ilyen eszközök inkább besegíteni tudnak a háztartás áramellátásába.

Az erkélynapelemek Ausztriában és Németországban óriási sikernek számítanak – előbbi helyen maximum 800, utóbbi országban pedig legfeljebb 600 wattos eszközöket engedélyeznek. Az ilyen termékek használata itthon ugyanakkor illegális. Az okokat kutatva Berecz Péter az MVM-et, az E.ON-nak és a kormánynak is írt levelet, érdemleges választ azonban nem kapott. Az biztos, hogy ha valaki erkélynapelemet kezd el használni, a szolgáltató előbb figyelmezteti az érintettet, majd lekapcsolják a hálózatról.

Ajánlott tartalom

Megkezdte működését az Egyesült Államok tengeri szélerőműparkja

Megkezdte működését csütörtökön az Egyesült Államok kereskedelmi célú áramtermelésre használt első partközeli szélerőműparkja az atlanti-óceáni partvidéken.