Igaz, hogy Dániában ingyen van az áram?

A szeles időjárás kedvezett a sok szélerőművet használó országnak, az elkövetkező időszakban is igen olcsó lehet az áram.

0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Október 5-én 14:00 és 15:00 között ingyen volt az áram Dániában – számol be a DR dán csatorna oldala. Kristian Rune Poulsen, a Green Power Denmark ipari szervezet tanácsadója szerint a jelenség hátterében az Észak-Európa nagy részén uralkodó szeles idő állt. Az időjárásnak köszönhetően az Északi-tengerben, illetve a szárazföldön található szélturbinák különösen sok energiát termeltek. Az áramellátást tovább segítette, hogy az év ezen szakában még elegendő a napsugárzás, így a napelemek is kellő mennyiségű energiát tudtak előállítani. Nem ez az első alkalom, amikor bebizonyosodott, hogy az alternatív energiaforrások megfelelő körülmények között extrém módon le tudják nyomni az energia árát. A technológiának ugyan még van hova fejlődnie – főként a megtermelt áram elraktározása okoz gondot –, de az ilyen esetek megmutatják, hogy a zöld energia igenis felveszi a versenyt a fosszilis hordozókkal.

Bár az érintett időszakban az áram ára 0 korona volt, nagyjából 1 koronát és 40 örét (mintegy 79 forintot) így is fizetni kellett a szállítás és az adó miatt. Azt is érdemes hozzátenni, hogy az olcsóság csak azoknak kedvezett, akik nem fix összegen, hanem a mindenkori piaci áron alapuló szerződést kötöttek szolgáltatójukkal.

Az áram az érintett perióduson kívül is rendkívül olcsó volt. Mindez sok dánnak rendkívül kedvező lehet, már csak azért is, mert a tavaly nyáron elindult európai energiaválság az utóbbi időkben tovább súlyosbodott, az energia használata pedig kontinens-szerte drága. Kristian Rune Poulsen arra számít, hogy a több szél miatt ősszel általánosságban alacsonyabbak lesznek Dániában az áramszámlák, de a környező országokban, Svédországban és Németországban is javulhat a helyzet. Az olcsóságot tovább fokozta a gázár átmeneti csökkenése – a fosszilis energiahordozó a szélcsendes napokon fontos, hiszen segítségével erőműveket üzemeltetnek. Ilyas Dogru, a FDM érdekvédelmi szervezet közgazdásza szerint az áram árának az elektromos autók használói különösen örülhetnek. Az alacsony összeg miatt az ilyen modellek használói most rengeteg pénzt spórolhatnak az otthoni töltéssel.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.