Így csökkenhet egymilló forinttal a fűtésszámla

Áramot “termelő” napelemekkel szerelik fel az iskolát és a körjegyzőséget Bakonyszentlászlón. Az önkormányzat megtakarítást vár a beruházástól, csakúgy, mint az idősotthon tavaly elkészült fűtéskorszerűsítésétől, amelynek eredményeként legalább egymillió forinttal csökken az idei fűtésszámla – mondta a Győr-Moson-Sopron megyei település polgármestere az MTI-nek.

Sebestyén Vince (független) közölte: a tervek szerint június végéig elkészül az oktatási intézményt és a körjegyzőséget érintő fejlesztés, 27 millió forintos ráfordítással. A projekt összköltségének 85 százalékát a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében európai uniós támogatásként nyerte el a nem egészen 2000 lakosú község önkormányzata. Az egészségház és az idősek otthona fűtését részben ugyancsak uniós forrásból modernizálták. A fejlesztés nyomán napkollektor segíti mindkét intézmény melegvíz-ellátását. Emellett faelgázosító kazánt is üzembe helyeztek, amely a fából kivont gázt égeti el, így a fűtést olcsóbbá teszi. A mintegy nyolcmillió forintos beruházás összegének hatvan százalékát nyerte el Bakonyszentlászló a KEOP keretében. Az idei lesz az első teljes év, amely a gyakorlatban választ ad a megtakarítás mértékére. A községvezető szerint a beruházás nyomán a korábbi 1,6 millió forintos fűtésszámla kétharmadát megtakarítják. Az energiamegtakarításra fókuszálnak az egykori egészségház rekonstrukciójánál is. Hőszigetelik az épületet, kicserélik a tetőt és a megújult falak között nagyobb létszámú csoportok számára turisztikai szálláshelyet alakítanak ki. A 11 millió forintos projekt költségét a Leader támogatás fedezi, a községnek az áfa összegét kell ehhez hozzátennie.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.