Így csökkentheti egy egész ország a villanyszámláját

Az ASPO (Társaság a kőolaj- és gázlelőhelyek tanulmányozására) tizedik konferenciája alkalmából, amely Bécsben ülésezett,Wolfgang Streicher, az innsbrucki egyetem műszaki professzora bemutatott egy energetikai önellátó forgatókönyvet Ausztria számára 2050-ig. (Aiolus News)

A professzor által bemutatott tanulmány azt bizonyítja, hogy a 100 %-ig megújuló forrásokon alapuló energetikai önellátás elméletileg lehetséges Ausztria számára 2050-ig, „amennyiben gyökeres változás következik be a rendszerben, valamint az energetikai szolgáltatások formájában. A mozgástér viszonylag keskeny, és a megújuló energiák potenciálját teljes egészében ki kellene használni. Ennek a fejlődésnek a politikai feltételeit már most életbe kell léptetni. A fogyasztást mindenesetre a felére kell csökkenteni. A közlekedési szektorban az átállásnak a közösségi szállításra, az infrastruktúra teljes újragondolásával, majdnem teljessé kell válnia.” A professzor szerint a magán közlekedést részben kerékpárra, részben ultrakönnyű elektromos autókra kell átváltani, amelyek 100 kilométerenként 12 kWh-t fogyasztanak. Az új épülettömbök energiáját kombinálni kell a geotermiával, a napenergiával, valamint a víz- és szélenergiával, míg a régi lakóépületeket alkalmassá igazítani a hőmérsékleti követelmények normáihoz.

Dominique Gauzin-Müller újságíró és építész, jól dokumentálva bemutatott egy kis régiót Ausztriában, Voralberget, amely földrajzi és politikai helyzetét tekintve emblematikus. A területet természetes határok övezik (Nyugaton a Kostanz-tó, Keleten az osztrák Középhegység Alpok vonulatai), politikailag pedig északon Németország és Svájc, délkeleten Liechtenstein. Az energetikai függetlenséget tekintve Voralberg régiója valószínűleg a leginkább előre haladott Európában. Alapvető célja az is, hogy 2050-re elérje az energetikai függetlenséget (villany, üzemanyag, fűtés) a helyi megújuló forrásokból. Ez feltételezi a szükségletek csökkentését, s a struktúrát illetően, a józanságot és a hatékonyságot.”

Voralberg földrajzi fekvése nem kedvez a szélenergia kihasználásnak, de minden más megújuló energia számára igen. Ezek 97 %-ban fedezik a villanyáram szükségletet, amelynek 10%-át kisméretű létesítmények szolgáltatják, és majdnem biztosítják a hegyi falvak energia függetlenségét, mindenek előtt azoknak a mikró turbináknak köszönhetően, amelyeket az ivóvízhálózatra létesítettek. A régióban ezen kívül kb.100 biomassza kiserőmű is működik a 96 község majdnem mindegyikében van egy.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.