Így csökkenti a technológia a pazarlást

A technológia sok szempontból felgyorsította és kényelmesebbé tette a mindennapi életet. Az információt és egymást könnyebben elérhetjük, mint valaha.

Emellett segít abban, hogy csökkentsük a környezetterhelésünket is. Például ha belegondolunk, mennyi mindent fogyasztunk ma elsősorban digitális formában: zenét, könyveket, filmeket, fotókat, leveleket, térképeket, enciklopédiákat, stb. Ezekkel mind nyersanyagot, az előállításhoz és szállításhoz szükséges energiát és költséget spórolunk. Ráadásul ezek elérése akár egy eszközzel is lehetséges, a funkciók integrálása a táblagépekbe és az okostelefonokba azt jelenti, hogy egyre kevesebb kütyüre van szükségünk. Ha pedig meguntuk régi mobilunkat, az eBay vagy más online piacok segítségével könnyebben túladhatunk rajta, mint valaha, ezért kevesebb új terméket kell gyártani, ezzel is értékes erőforrásokat takaríthatunk meg. Emellett egyre több olyan szolgáltatás létezik, mint például a Zipcar, mellyel ugyanazt az autót többen is használhatják, online időpontfoglalással, ezzel az egész közösség fogyasztását csökkentve. A személyre szabhatóság is egyre fontosabbá válik. A 3D nyomtatás még nem elérhető a nagyközönség számára, viszont segítségével rengeteget spórolhatunk egyszerű használati tárgyak otthoni elkészítésével. Az internetes Kickstarter program pedig lehetővé teszi, hogy bárki olyan ötletekre, termékekre adja a pénzét, amelyre tényleg szükség van, ezzel is csökkentve a felesleget. Mindez szép és jó, a technológia azonban csak a lehetőségeket bővíti, a mentalitás változása nélkül azonban semmit sem ér. Rajtunk múlik, hogy minden évben lecseréljük-e a mobilunkat a legújabb modellre.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.