Így fedjük be a tetőnket kátránypapírral

Biztosítsunk környezetbarát vízszigetelést tetőinknek, egyszerűen! Mi elmondjuk, hogyan kell.

A kátránypapír újrahasznosított és organikus anyagokból készül, mint például préselt, újrahasznosított papírból vagy kartonpapírból, melyet kátránnyal itatnak át. Jó vízlepergető hatása miatt széles körben alkalmazzák tetők szigetelésére, és általában zsindelyezés előtt rögzítik a tetőre, hogy megakadályozzák a beázást. Így hát környezetünknek sem árt, és felhelyezése is nagyon egyszerű.

Erre lesz szükség: szükség szerinti tekercs kátránypapír, szike/éles kés/olló, tűzőgép, szegek (1,9-2 cm), kisméretű kalapács, mérőszalag és létra.

Idő: Attól függ, hogy mekkora a tetőfelület. Átlagosan egy 93 négyzetméteres felülethez 2-3 órára van szükség.

Ár: Megint csak attól függ, hogy mekkora felületet kell szigetelni. Egy tekercs kátránypapír nagyjából 3000-4000 Ft-ba kerül.

Hogy is kell?
1. Mérjük le a szigetelni kívánt tetőfelületet a mérőszalaggal. A szélesség és a hosszúság szorzatából megkapjuk a teljes felületet. Ehhez számoljunk hozzá még felesleganyagnak 15-20%-ot, és összesen ennyi kátránypapírra lesz szükség.
2. Tisztítsuk meg a tetőfelületet a kavicsoktól és egyenetlen felületektől, amelyektől a papír meggyűrődhet.
3. Amint megvannak a kátránypapír tekercsek, menjünk fel a tető egyik szélére, és igazítsuk a papír szélét a tetőszélhez. Eztán kezdjük el a kátránypapírt gurítani, míg a tető másik végéhez nem érünk, és közben simítsuk ki a gyűrődéseket és levegőbuborékokat.
4. 15-20 centméterenként erősítsük a papírt a tetőhöz a tűzőgéppel, hogy elkerüljük a gyűrődést és a hullámos felületet, melyen átszivároghat a víz.
5. Amikor a másik szélre értünk, vágjuk le a maradék papírt a szikével. Hogyha pedig nem volt elég hosszú a tekercs, kezdjük a másikat ott, ahol véget ért, úgy, hogy egy jó 10 cm-rel átfedésben legyenek. Így takarjuk be a maradék felületet is.
6. Minden újabb tekercs kátránypapírt úgy helyezzünk a másik mellé, hogy 10-15 cm átfedésben legyenek.
7. Amikor az utolsó tekercshez értünk, és a maradék csupasz terület keskenyebb, mint a papírunk, akkor ne vágjuk le. Inkább igazítsuk a tető széléhez, nagyobb átfedéssel az előző lehelyezett tekercshez, és ne pazaroljuk el.
8. Végül szögeljük a kátránypapírt a tetőhöz. 1/10 négyzetméterenként 3-4 szögre lesz szükség, hogy a kátránypapír később ne gyűrődjön és fújódjon fel később a hő hatására. A szögeket az átfedések közepén próbáljuk átütni.

Tipp:
1. Ne szakítsuk el a kátránypapírt! Mindig használjuk a szikét, egy éles kést vagy egy nagyméretű ollót.
2. Vigyázzunk, hogy ne gyűrődjön a kátránypapír szállításkor! A gyűrődések és hajtások mentén könnyen elszakadhat.
3. Ha olyan környéken élünk, ahol sokat esik az eső, használjunk vastagabb kátránypapírt!
4. Ha a tető szélére érünk, inkább lentről, létrán állva dolgozzunk.
5. Ne használjunk nagy szögeket, mert azok repedéseket, és ezáltal beázást okozhatnak.

A kátránypapír használata környezetbarát megoldás, és hogyha gondosan követjük a fenti lépéseket, tetőnk nem csak sokáig víz-szigetelt lesz.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.