Így fognak spórolni a 2014-es foci világbajnokságon

Zöld vb lesz Brazíliában: napelemek, újrahasznosítható ülések, esővízzel működő tűzoltóberendezés. Az eddigi „legkörnyezetbarátabb” világbajnokságot rendezik 2014-ben.

A stadionokat építő vállalatok nemcsak betartani akarják a FIFA által meghatározott minimum széndioxid kibocsátást, hanem túl is akarnak tenni rajta, írja a fourfourtwo.hu. Az új stadionok építésénél és a régiek felújításnál is különös figyelmet fordítanak a kivitelezők a környezetbarát technikára. “Nem fogadjuk el tovább azokat az építési munkákat, amik nincsenek tekintettel a környezetre” – mondta José Roberto Bernasconi, a brazil építészeti és mérnöki kamara elnöke. Jó példa erre a Governador Magalhaes Pinto stadion renoválása Belo Horizantéban, a projekt kiérdemelheti a US Green Building Council hivatalos okiratát, miszerint az építmény környezetbarát. Az 1965-ben épült stadion tetejére 6000 napelemet szerelnek. Ennyi napelem 1500 háztartás áramellátását biztosítja. A beruházás 5 millió euróba, és 25 év múlva cserélni kell a berendezést. További érdekesség, hogy az eredeti építési anyagokat, melyeket eltávolítottak a stadionból, újrahasznosítják. Az 50 ezer régi ülést a helyi iskolák és futball-lelátók kapják, a feleslegessé vált 800 ezer köbméter föld a bányászat okozta károk eltüntetésére szolgál majd.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.