Így is lehet könyveket újrahasznosítani?

Alicia Martin szobrász meglepő alapanyagot használ fel alkotásaihoz: a régi, elhasznált könyvekből meglepő szobrokat formál, melyek olyan látványt keltenek, mintha az épületek ablakából ömlenének egyenesen az utcára.

Martin érdekes szobrait már szerte Európában látni lehet. A művész legújabb projektje szülővárosában, Madridban található, és a Biographies (“Önéletrajzok”) címet viseli. A Biographies Madrid három régi történelmi épületét kapcsolja össze, melyek ablakaiból vízesésként ömlenek ki a könyvek. A könyvből készült oszlopok mindegyikét egy bonyolult fémrácsos szerkezet tartja. Ez a fémes váz biztosít formát a hatalmas alkotásoknak amellett, hogy a könyvek minden egyes lapját egy helyben tartja, még ha az egész kompozíció úgy is néz ki, mintha folyamatos zuhanásban lenne. Martin azonban nem csak az utcai művészetben mozog, hiszen beltéri szobrokat is tervezett már tucatnyi használt könyvből, mint például egy hatalmas karika alakzatot egy terem közepén, vagy egy falból kinőni látszó könyvörvényt.

könyvek

kiömlő könyvek

Ajánlott tartalom

Megduplázta fertőzésveszélyes hulladékot előkezelő kapacitását az SZTE

Megduplázta, így évente mintegy 1900 tonnára növelte fertőzésveszélyes kórházi hulladékokat előkezelő kapacitását a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), az új berendezést csütörtökön adták át.