Így is lehet könyveket újrahasznosítani?

Alicia Martin szobrász meglepő alapanyagot használ fel alkotásaihoz: a régi, elhasznált könyvekből meglepő szobrokat formál, melyek olyan látványt keltenek, mintha az épületek ablakából ömlenének egyenesen az utcára.

Martin érdekes szobrait már szerte Európában látni lehet. A művész legújabb projektje szülővárosában, Madridban található, és a Biographies (“Önéletrajzok”) címet viseli. A Biographies Madrid három régi történelmi épületét kapcsolja össze, melyek ablakaiból vízesésként ömlenek ki a könyvek. A könyvből készült oszlopok mindegyikét egy bonyolult fémrácsos szerkezet tartja. Ez a fémes váz biztosít formát a hatalmas alkotásoknak amellett, hogy a könyvek minden egyes lapját egy helyben tartja, még ha az egész kompozíció úgy is néz ki, mintha folyamatos zuhanásban lenne. Martin azonban nem csak az utcai művészetben mozog, hiszen beltéri szobrokat is tervezett már tucatnyi használt könyvből, mint például egy hatalmas karika alakzatot egy terem közepén, vagy egy falból kinőni látszó könyvörvényt.

könyvek

kiömlő könyvek

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.