Így jöhet el a vég a Föld számára

Bármennyire nehéz is kijelenteni, az „apokalipszis”, amit most csak filmekből láttunk, vagy esetleg észrevettük egy-egy előszelét, előbb-utóbb be fog következni. Most összegyűjtöttük az a 10 legesélyesebb esetet, ahogyan bolygónkat elérheti a hátborzongató vég.

A Vénusz-szindróma
A Vénusz bolygóval történt fenomén joggal adhat okot arra, hogy tartsunk az üvegház-hatástól. A Vénusz ugyanis nem mindig rendelkezett ilyen szélsőséges éghajlattal. A megrekedt üvegház-hatást előidéző gázok azonban egyre nagyobb mértékben kerültek a bolygó légterébe, melynek okán felszínén 460°C körüli hőmérsékletek kezdtek uralkodni, és ettől lett az a tüzes pokol, mint aminek ismerjük. Földünkre igen könnyen várhat ugyanez a sors.

Vénusz

Tengerszint emelkedése
A jelenlegi kimutatások szerint, ha továbbra is ennyi szén-dioxid kerül a levegőbe, a grönlandi és a nyugat-antarktiszi jégtakarók teljesen el fognak olvadni. Ez annyit jelent, hogy az elkövetkezendő generációknak mintegy legalább 20 méterrel magasabb tengerszinttel kell megbirkózniuk.

tengerszint emelkedése

Kihalnak az óceánok
A szén-dioxid kibocsátás növekedésével az oxigéntermelő tengereink és óceánjaink előbb-utóbb nem tudnak majd lépést tartani. A tengerek és óceánok gazdag ökoszisztémái nélkül pedig ezek a vizek kihalt övezetekké válnak, és ez egyre csak terjedne, és évezredekig is eltartana.

kihalnak az óceánok
Korallfakulás és a tengeri növényzet kihalása
A tengeri ökoszisztémák elpusztulásával nem csak a táplálékláncnak ártunk, de a tengerek és óceánok szénraktározó képessége is csökken. A felmérések szerint már így is nagy mértékekben mutatkozik a korallfakulás, sőt a korallzátonyok ritkulása is. Ennek eredményeképpen a tengerek oxigénszintje lecsökken, csak úgy, mint szén-dioxid megkötő képessége.

korallfakulás

Elsivatagosodás
Tudósok szerint a sarki és trópusi éghajlati övek közötti területeken maradandó elsivatagosodás következhet be. Az egyre csökkenő csapadékmennyiség és az egyre csak magasabb nyári hőhullámoknak köszönhetően a Föld szárazföldjeinek jelentős hányada válna közel lakhatatlanná évszázadokon át. Az ok természetesen megint csak az üvegház-hatásban keresendő, hiszen mi is láthatjuk már jeleit az ingadozó és egyre szélsőségesebb időjárási viszonyoknak szerte a világon.
elsivatagosodás

Állatfajok kihalása
Ez nem érhet meglepetésként senkit sem, hiszen sajnos nap mint nap lehet arról hallani, hogy egy-egy állatfaj veszélyeztetetté vált, vagy netán ki is halt. A szakértők szerint jelenleg a globális felmelegedés felelős a legnagyobb mértékben a Földet benépesítő állatok kihalásáért, és ha ezt az irányvonalat nem sikerül megfékeznünk, hamarosan szemtanúi lehetünk az állatok tömeges kipusztulásának.
állatfajok kihalása

Felszabadul a sarkvidéki metán
Az Északi- és Déli-sark területein nagy mennyiségű metán rejtőzik a jégpáncél alatt, azonban ahogy ezek a jégrétegek egyre csak olvadnak, ez a gáz is egyre inkább a levegőbe jut. A metán a szén-dioxiddal együtt csak még jobban erősíti az üveghát-hatást, ami a földfelszíni hőmérséklet jelentős növekedéséhez vezet.
felszabadul a sarki metán

Mindent elsöprő viharok
Ahogy erre már egy előző cikkünkben is rámutattunk, Földünkön könnyen dúlhatnak rendszeresen eget rengető viharok. A kutatók más, ebbe a csillagrendszerbe tartozó bolygók esetében is megfigyeltek hatalmas, mindent viharokat, melyekből már mi is kaphattunk ízelítőt: elég csak a Katrina hurrikánra, vagy a Japánon végigsöprő cunamira gondolni.
mindent elsöprő viharok

Járványok
Ahogy bolygónk egyre jobban felmelegszik, a trópusi járványokat terjesztő rovarok is egyre jobban elszaporodnak a Földön. Szakértők szerint a maláriát is azért nem sikerült teljes mértékben megfékezni, mert a globális felmelegedés kellő táptalajt nyújt neki a világ egyre melegebb éghajlatú pontjain.
járványok

Megfékezhetetlen erdőtüzek
A hőmérséklet folyamatos emelkedése, az egyre hosszabb nyarak, az erdőirtások és a táplálékláncban keletkező egyensúlytalanság miatt könnyen lehet, hogy az erdőtüzek hatalmas veszélyt fognak képezni. Már Afrika és Ausztrália területein tapasztalhattunk pusztító tűzvészt, és a szárazság terjedésével és a csapadékmennyiség csökkenésével számíthatunk arra, hogy más országokban is felüti majd a fejét a jelenség.

erdőtűz

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.

4 hozzászólás

  1. Úgy indulásból csak az foglalkoztat, hogy most akkor vízszintemelkedés lesz vagy óceán kihalás?

  2. fontix, a kettő nem zárja ki egymást, nem az óceánok kiszáradásáról van szó…

  3. robbye, ha már üzleti érdekekről beszélünk, azt értem h kinek áll érdekében tagadni a felmelegedést: mondjuk olaj, gáz kitermelőknek és mindnekinek aki az ő termékeiket használja, ilyenekből ugye elég sok van és elég sok pénzt mozgatnak meg. De, hogy kinek áll érdekében mellette lenni? Az elektromos autó biznisznek? Az újrahasznosító üzem-biznisznek? A szélkerék biznisznek?
    Szóval, ha már pénzügyi érdekekről van szó, gondolkozni kéne, hogy melyik oldalon van a több pénz…

  4. Jcd.

    1000 év után vettem észre ezt a hozzászólást, de a téma látom még mindig aktuális. Nem a CO2 okozza az igazi problémát. Maga a Nap! A Nap az ami a változást, hozza a CO2 kérdés a Naphoz képest annyira elegendő, hogy naiv embereket átverjenek és ijesztgessenek vele. Az óceánok az egyik legnagyobb CO2 kibocsátók, csak úgy megjegyezném. Akkor most mi legyen? Az óceán mondjon le? A videót, ha megnézed, felnyílna a szemed, és utána járnál a témának rendesen. Nem csak azt kell elhinni ami a TV-ben van, vagy amit propaganda oldalakon, kiposztolnak hír néven. Az igazi üzlet a CO2-ben a CO2 kvóta, amit ki kell fizetni minden CO2 kibocsátó gyárnak mivel az tényleg üvegházhatás gerjesztő gáz, de iszonyatosan elenyészően… Viszont tökéletesen rá lehet húzni a Halál köntösét. És innentől mindenki retteg és perkál.