Így ne legyen rémálom az építkezés: álomház okosan

Az elmúlt évtizedek technikai forradalma életünk szinte minden területén újítások olyan sorát hozta, amelyek könnyebbé és gazdaságosabbá teszik mindennapjainkat.

A folyamatos fejlesztések természetesen az építőipart is komolyan érintették. Az innovációk az építőanyagok esetében is látványos eredményeket hoztak. Ezeknek a termékeknek a beépítéséhez ugyanakkor friss szaktudásra van szükség, ha maximálisan ki akarjuk használni a termékek adottságait. Ha nem az előírásoknak megfelelően vannak beépítve, előnyös tulajdonságaik csökkenhetnek, sőt, akár el is veszhetnek. A Wienerberger éppen ezért indította útjára Mesterház Programját, hogy a házépítőknek segítsenek elkerülni a kivitelezés során gyakran elkövetett hibákat.

 Az építőanyaggyártás az elmúlt években számos olyan innovációt tudott felmutatni, ami a magasszintű és minőségi építkezésben számottevő fejlődést jelent. Olyan megoldások jelentek meg a piacon, amelyek „okos” tulajdonságok sorát vonultatják fel, és jóval kedvezőbb hőszigetelő képességekkel rendelkeznek, mint elődeik. Sőt, gond nélkül megfelelnek a legszigorúbb energetikai szabályozásoknak is. Ezek egyik legújabb példája a Wienerberger vállalat által fejlesztett Porotherm X-therm tégla. Tervezéséhez például olyan profi számítógépes modellezést használtak, amit a Forma-1-es autók kidolgozásakor alkalmaznak.

A mai, korszerű falazóblokkokkal már nagyon gyorsan és egyszerűen lehet dolgozni. Az ilyen, professzionális anyagok beépítésénél mégis körültekintőnek kell lenni, ha technikai képességeiket, hőszigetelő adottságaikat teljes mértékben ki akarja használni az építtető. Éppen ezért fontos, hogy a kivitelezésnél pontosan betartsák az elemi szabályokat.

Minden építtető jogos igénye, hogy a megvásárolt építőanyagait az előírásoknak megfelelően építsék be. A Wienerberger több, mint egy éve indított, rendkívül népszerű Mesterház Programja éppen erre kínál megoldást. Kevés olyan leendő családi ház-tulajdonos van ugyanis, aki képes eldönteni, hogy a megvásárolt építőanyag technológiai adottságaihoz alkalmazkodnak-e megálmodott otthona tervei, majd megfelelően zajlik-e a kivitelezés. Azok az építkezni vágyók, akik részt vesznek az együttműködésben, a Wienerberger alkalmazástechnikai szakértők helyszíni szemléinek köszönhetően, biztosak lehetnek abban, hogy a kivitelezők megfelelően építik be az általuk választott minőségi építőanyagokat leendő álomotthonukba. Ez azért is különösen hangsúlyos kérdés, mert a munka falazási szakaszában elkövetett hibákat utólag már nem, vagy csak nagyon komoly költségekkel lehet korrigálni. 

A 2020 márciusában indított Mesterház Program iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Ennek egyik magyarázata, hogy a családi házak leendő tulajdonosai díjmentesen vehetnek igénybe olyan szolgáltatásokat, amelyek mögött nagyon komoly mérnöki és szakmai tudás van. Ezek egyike, hogy a vállalat alkalmazástechnikai munkatársai a kivitelezés során három alkalommal, ingyenesen ellenőrzik a zajló munkálatokat, az építőanyagok helyes beépítését, emellett szakmai tanácsokkal is segítik az építkezőket, akár már a tervek véglegesítésénél is. E mellett egyébként az építőanyagokra – szintén ingyenesen – mennyiségkalkulációt is végeznek a vállalat szakértői, sőt, a megrendelőt a vállalat egy ellenőrző listával is segíti, amely a három helyszíni szemle szakaszait és követelmény rendszerét öleli fel. Ez a leendő lakástulajdonost és a kivitelezőt is segíti, hogy a munka során melyek azok a pontok, amikre különösen figyelni kell, s amit a vállalat szakértői is ellenőriznek. 

 A Mesterház Program szakembereinek segítségét már csak azért is megéri igénybe venni, mert az építőanyag tudatos választásával a további anyagok mennyiségén spórolhatunk. Okostégla használata esetén akár utólagos hőszigetelő rétegre sincs szükség, így felesleges pluszkiadásoktól kímélhetjük meg magunkat, miközben a 2022 második felétől érvényes, a „közel zéró” energiaigényű épületekre vonatkozó előírásokat teljesíthetjük. A kevesebb felhasznált építőanyag révén ráadásul a lakástulajdonosok ökológiai lábnyomát is csökkenthetjük. E mellett a megfelelő beépítéssel a fűtési és hűtési költségek, valamint a szén-dioxid kibocsátás is alacsonyan tartható, ami minden családi ház tulajdonosának hosszú távon érdeke.

Éppen ezért, az építkezés lehető legkorábbi szakaszában érdemes a Mesterház Programhoz csatlakozni. Így biztosan olyan otthonunk lesz, amelyet álmodtunk a családunk részére.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.