Így néz ki a tudományos konszenzus a globális felmelegedésről

A Science tudományos folyóiratban még 2005-ben jelent meg egy kutatás, mely összesítve vizsgálta az 1993 és 2003 között megjelent globális felmelegedéssel foglalkozó tudományos munkákat, és arra az eredményre jutott, hogy a kutatók között szinte teljes egyetértés van a klímaváltozással kapcsolatban.

James Lawrence Powell most hasonló feladatra vállalkozott, az ő munkájába azonban beletartozik az a több ezer kutatás is, amelyet 2003-óta végeztek a témával kapcsolatban. Vajon változott a klímaváltozást tagadó kutatók száma? Powell adatai szerint nem: 13,950 vizsgált munkából mindössze 24, vagyis 0,17 százalék nem ismerte el egyáltalán a jelenséget, vagy más okokhoz kötötte, mint a szén-dioxid kibocsátás. Az utóbbi különösen fontos, hiszen ez azt jelenti, hogy emberi tevékenység is hozzájárul a klímaváltozáshoz. A kördiagramon teljesen egyértelművé válik, hogy a tudomány közös álláspontot képvisel a problémával kapcsolatban. Ha a 24 kutatásból akár egy is  bizonyítékkal szolgált volna arra, hogy az emberi tevékenység nem járul hozzá a globális felmelegedéshez, akkor az lenne az egyik legtöbbet idézett tudományos munka a klímakutatás történetében. Ehelyett Powell eredményei azt mutatják, hogy a 24 munkát átlagosan sokkal kevesebben idézték, mint a többi 13,950-et. Sajnos bizonyos országokban, különösen az Egyesült Államokban még mindig sokan szkeptikusak a globális felmelegedéssel kapcsolatban, ezzel a kutatással remélhetőleg rövidre zárhatunk bármilyen vitát a témában.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.