Így néz ki az Antarktisz hó nélkül

Három, az Antarktisz hó- és jégtakaróját folyamatosan figyelő projekt eredményeit összegezve a NASA és a British Antarctic Survey szakembergárdája azt a számítógépes animációt, amin az látszik, hogy festene a Déli-sark sziklás alapja, ha egyszer az összes hó elolvadna a környéken.

Az animáció elkészítésének célja azonban nem csupán az volt, hogy lássuk, mennyire marsbéli táj is valójában a lecsupaszított Antarktisz. A környék domborzati viszonyairól, illetve a helyenként akár három kilométer vastag jégtakaróról pont azért kell minél többet tudni, hogy jobban megértsük az amúgy folyamatosan mozgó, áramló és változó jég- és hóréteg viselkedését, és azt, hogy pontosan milyen hatással lehetnek a felgyorsult folyamatok a tengerszint emelkedésére. A Bedmap 2 nevű, az alapkőzet domborzatát minden eddiginél részletesebben bemutató térkép nem minden előzmény nélküli. Ahogy az elnevezésből sejteni lehet, létezett már egy Bedmap 1 is, ám az új változathoz 25 millió földi, légi és műholdas mérést végeztek el a szakemberek az elmúlt két évtizedben. A dologhoz sokat hozzátettek a NASA ICESat és IceBridge missziói, amikkel az elmúlt hét évben lézeres és műholdas technológiával figyelték többek közt a felszíni mozgásokat, illetve a jégvastagság változását is, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.