Így rúghatja fel a Párizsi Klímaegyezményt Donald Trump

Összeesküvésnek tartja Donald Trump a klímaváltozást övező nézeteket és a klímatudományt.

Még be sem iktatták, de máris gyors kibúvót keres a Párizsi Klímaegyezmény alól. Megkezdte a konzultációt szakértőkkel arról, hogyan lehetne valamilyen jogi kiskaput kihasználna azonnali hatállyal kihátrálni a megállapodás alól – amire már választási kampányában ígéretet tett. A Reuters hírügynökség értesülése szerint Donald Trump már megkezdte annak vizsgálatát, hogyan lehetne minél hamarabb kilépni a Párizsi Klímaegyezményből, árulta el egy neve elhallgatását kérő személy, aki a President-Elect -vagyis a megválasztott, de még be nem iktatott elnök- hatalomátvételt lebonyolító, úgynevezett “transition team”-jének tagja.

A Párizsi Klímaegyezmény szabályai szerint bármely tagországnak 3-4 évet kell várnia, míg kilép az emissziócsökkentési megállapodás hatálya alól. (Eddig a világsajtó 4 évet emlegetett, most már csak 3-4 évet…) Elemzők szerint ezt a kitételt nyilvánvalóan azért iktatták be a paktumba, hogy Trump esetleges megválasztása se állíthassa meg az üvegházgáz (ÜHG) kibocsátás csökkentésének globális menetét.

Trump azonban gyors jogi kibúvót keres, hogy ne kelljen 4 évet várnia Amerikának. Mivel évi 4%-os GDP-növekedést ígért kampányában -amit Warren Buffett is valószerűtlennek tart, idén 2%-kal nő az USA GDP-je-, Trumpnak irtó nagy szüksége van rá, hogy eltávolítson minden növekedést gátló elemet Amerika felvirágoztatása elől. Mivel kampányígérete volt az USA elszegényedett tagállamai felé, hogy életet lehel a halódó széniparba, a féktelen légszennyezés lehetőségének biztosítása az érdeke.

Trump a tiszta energiáknak is nevezett megújuló energiákról nem szónokolt kampánybeszédeiben, ahogy arról sem, hogy az amerikai gazdaság növekedése a dekarbonizációs fejlesztésekkel és beruházásokkal is lehetséges lenne.
Csakhogy a szén árát az amerikai palagázmezők 2005 után történt fellendülése okozta: olyan mennyiségű készleteket tártak fel, hogy a gáz ma olcsóbb alternatívája a széntüzeléses fűtésnek és a széntüzeléses erőművek energiatermelésének. Ez olyan realitás, amin Trump sem módosíthat.

Trump a kampány hevében azt mondta, szeretné elmozdítani az USA-t az OPEC-olajtól való függőségből és új munkahelyeket teremteni a gáz- és széniparban, amire szerinte jó alap Amerika “50 000 milliárd dollár értékű, ki nem termelt palagáz, olaj- és földgáz-készlete, plusz a több száz évre elegendő tiszta szén-készletek” – fogalmazott Trump. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.