Hőszigeteléssel és nyílászárócserével spórolnak

Teljes hőszigetelés, és nyílászáró csere után, magasabb energiahatékonysággal működik tovább a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két kollégiumi épülete. A Bercsényi és a Wigner kollégiumok fejlesztésével évi 8,2 millió Ft-ot spórolhat az egyetem az energia költségeken.

A közelmúltban átadott  épületekben nyílászáró cserére, és homlokzati hőszigetelésre is sor került. A beruházás célja a BME energiafogyasztásának és üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentése. A BME-n az elmúlt három évben évente körülbelül tíz energiahatékonyság javító beruházás valósult meg. Jelen beruházás által érintett Bercsényi Építész Kollégium és a Wigner Jenő Kollégium 603 fő elhelyezését biztosítja, mely a Műegyetem 4000 fő kollégiumi kapacitásának kb. 15%-át teszi ki. A diákszállók rendkívül magas energia költségekkel működtek, hiszen szigetelés nélkül, vagy minimális szigeteléssel épültek. A beruházás következtében 36%-al csökken a két kollégium energiafogyasztása.

 
A Bercsényi Kollégium homlokzatát jelen beruházás keretében nem szigetelték, „csupán” a nyílászárók cseréje történt meg. A Wigner Kollégium esetében a teljes nyílászáró cserén túl teljes homlokzati, valamint alsó és felső födém hőszigetelésre is sor került. A fejlesztés a KEOP-2009-5.3.0/A pályázati alapból Európai Uniós támogatással valósult meg. A pályázat elbírálói 238 millió forintos támogatást ítéltek meg 2010 elején. A beruházásnak köszönhetően évi 71 500 m3-el csökken a BME gáz felhasználása, és 137 tonnával az épület szén-dioxid kibocsátása. A fejlesztés így nem csak gazdaságossági és esztétikai, hanem környezetvédelmi megfontolásból is indokolt volt.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.