Így spóroltak évente 400 ezer forintot a villanyszámlán

Szerte a világban több helyszínen, háztartásban elemezték a napenergia hasznosításának mindennapi szerepét, potenciális eredményeit.

A konklúzió mindenhol egyértelmű: a napelemek működtetésének a legkisebb térben is rendkívül ígéretes jövője van. Ezt a megállapítást támasztja alá az a franciaországi folyamatos megfigyelés és nyomon követés, amely három különböző régióban gyűjtötte össze azokat az adatokat, amelyek minden kétséget kizárólag bebizonyítják, hogy a háztartásokban érdemi jogosultságuk van a napelemek felszerelésének. A három térségben egy esztendeig monitorozták az információkat. Az év végén a modellezés azt mutatta, az akár 2000 eurós villanyszámla is számottevően csökkenthető, hogy ha a háztartások úgymond háztáji napelemekkel, önellátásra rendezkednek be. A tesztelés kiindulópontja az volt, hogy Franciaországban a villamosenergia termelésből az atomenergia elképesztő mértékben, 72 százalékkal veszi ki a részét. Ezt a helyzetet alapul véve, már az is figyelemre méltó szándéknak, megújulást szorgalmazó vállalásnak számít, hogy a kormány hosszútávon előirányozta a nukleáris energiából származó részarány 50 százalékra történő csökkentését. A jelenlegi prognózisuk szerint 2035-re kell elérniük ezt a mérséklést. Nagyon leegyszerűsítették a számolást, hiszen „matekozásuk” kizárólagosan arra irányult: vajon ha a lakók napelemet tesznek otthonuk tetejére, mennyit tudnak a villanyszámlán takarékoskodni? A kérdést több különböző adottságú régióban vizsgálták. Összevetették a háztartások napelemes berendezésének egyéves üzemeltetési adatait, és ebből vonták le a következtetéseket.

Mielőtt azonban az esettanulmányokat közzétették volna, a franciaországi megújuló energiák megfigyelőközpontjaként működő Observ’ER megállapítását közölték. Eszerint, az elmúlt évben bár nagymértékben javult az olyan napelemes rendszerek aránya, amely önfogyasztóként működik, azaz nem a hálózati rendszerekbe tölti fel, azoknak adja el a termelését, az ágazat fejlődése még jelentősen elmarad az ország lehetőségeitől, csakúgy mint a szomszédos országokban mért ilyen típusú napelemes teljesítményektől. A régiós felméréseket végző, „Mi a Napban bízunk” startup cég, kapcsolódva az InSunWeTrust országos számításaihoz, pénzügyi érvekkel támasztotta alá a lakossági napelemes beruházások növelésének szükségességét. Konkrétan előhozakodva az esettanulmányokkal, amelyek részletesen ismertetik a háztartások 2019-es spórolásait, jól nyomon követhető, hogy Franciaországban is érdemes, akár a családi költségvetésből vállalni és végigvezényelni a korántsem egyszerű napelemes rendszer megépítését. Nord Pas-de Calais, La Rochelle és Cote d’Azur régió volt a három helyszín. Egy-egy négyfős háztartást monitoroztak mindhárom területen egy egész éven át, ahol az otthonokban az elektromos fűtés rásegítésére 6 kilowatt maximális „tudásra” képes fotovoltaikus rendszert telepítettek a vizsgálódás legelején, 2018-ban. Mindannyiuk esetében úgy számoltak, hogy a megtermelt, de aktuálisan fel nem használt áramot, vagyis a fölös mennyiséget a hálózatra 10 eurócentes egységáron adják el (0,1 euró/kWh).

A tájegységeket elemezve, La Rochelle-ben a háztartás tavalyi éves fogyasztása 11000 kW volt. Ennek áramszámlában megmutatkozó értéke eredetileg 1850 eurót jelentett volna. A tetőzetre szerelt napelemek viszont összesen 8234 kWh áramot állítottak elő, amivel alanyi jogon a tulajdonos 732 eurót (246.000 Ft) megtakarított. A spóroláshoz hozzátett az a 350 euró, amit a pillanatnyi túltermelés hálózatba eladás hozott a családi büdzsébe. További költségmegtakarítással járt az a 348 euró, amit az állam – a telepítés után 5 éven keresztül – támogatásként kifizet. A számok tehát azt mutatják, hogy La Rochelle-ben az 1850 eurós áramszámlából 1430 eurót sikerült lefaragni. A Cote d’Azuron lakó család fogyasztása 2019-ben 10377 kWh volt. Ez a felhasználás a család kasszájából összesen 1755 eurót vett volna ki, ám a 9307 kWh saját termés, amit a napelemes rendszerük produkált, 746  eurós megtakarítást eredményezett. Az árammennyiség hálózatba történő eladása után 458 euróval gyarapodott a családi pénztárca. Ehhez jött még az állami támogatás, így a takarékoskodás mértéke 1540 eurót tett ki.

A legnagyobb fogyasztási adattal, egy beépített elektromos kandalló működése miatt Nord Pas-de-Calais-ban számoltak a monitorozás résztvevői. Az áramfogyasztás itt 12350 kWh volt, ami a villanyszámla összegében 2050 eurót generált volna. De ott volt a napelemes rendszer, amely mindössze 6573 kWh-t termelt, amely jelentős, 652 eurós kiadástól mentesítette a családot. Ezen felül 250 euróért vette meg a központi áramellátási hálózat aktuális termelési többletüket. Ebben a háztartásban az állami támogatással együtt, 1250 euró (404.000 Ft) maradt család zsebében.

Képünk illusztráció.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.