Így tehetjük olcsóbbá otthonunkat

A megújuló energiák terjedésével egyre fontosabbá válik az energia tárolása, amire már számos cég szolgál megoldással, és ezzel nemcsak környezetünket óvhatjuk, hanem még a pénztárcánkat is kímélhetjük.

Adam Courtney angliai otthonára napelemeket szeltetett fel, és – elmondta a BBC-nek, hogy sokkal kevesebbet spórolt meg így, mint azt eredetileg képzelte, ugyanis a nap nem mindig akkor süt, amikor neki vagy családjának áramra lenne szüksége. Hogy ezt orvosolja belevetette magát az energia tárolásának lehetőségeibe, míg végül a Tesla Powerwall rendszere mellett döntött. Az egység maga 6 ezer fontba került (2,2 millió forint) a további kiépítési költségek pedig 3 ezer fontba (1,1 millió forint). Ezzel a ráfordítással lehetősége nyílt Courtney-nak, hogy csökkentse az otthona elektromos költségeit, valamint a két elektromos autó feltöltésének kiadásait is.

Korábban a számlám havonta 140 font (52 ezer forint) volt, most havi 25 font (9 ezer forint), a Powerwall figyeli, hogy a következő nap mikor lesz napsütés. így pontosan tudja, mennyi elektromos áramot is kell megvásárolnia”
– nyilatkozta Courtney. Időközben számos energiatároló és figyelő termék is a piacra lépett, például az OVO Energy, a Powervault, vagy a Moixa. A Tesla terméke figyelemmel kíséri az energiafelhasználást és a napenergia mennyiségét, míg az intelligens alkalmazás előre jelzi a jövőbeli felhasználást és áramtermelést is. A hálózat teljesítményének változó költsége alapján a Powerwall optimalizálja a töltést és a lemerülési időt. A Powerwall megtanulja, miként tudja maximalizálni a napelem hatékonyságát, anélkül, hogy változtatni kellene az energiafelhasználás módján és idején” – mondta a Tesla szóvivője. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.