Így teremt munkahelyeket a megújuló energia

A megújuló energiaforrások felhasználási statisztikái egyre biztatóbbak az Egyesült Államokban. Szélenergiából már 50 gigawattot termelnek, a napenergia szektor pedig 100,000 fős munkaerőt igényel.

De ezek csak számok, nézzük a fejlődés emberi oldalát. Jen Hensley, akinek nagynénje egy szélerőmű-telep vezetője elmondta, hogy soha nem volt még ilyen jó állása, a nagynénje heti hat napot tud dolgozni másfél éven keresztül, ez egy építésipari munkánál elképzelhetetlen lenne. Akár Oregonban, Ohioban, Texasban vagy Tennesseben járunk, a helyi lapok tele vannak a megújuló energia munkahelyteremtő képességéről szóló történetekkel.  Jen nagynénje és a hozzá hasonló dolgozók biztos megélhetéshez és az USA-ban oly fontos egészségbiztosításhoz jutnak, így segítenek újraéleszteni a kisvárosok gazdaságát.

Illinois államban egy új tanulmány szerint az újonnan épített 700 megawatt kapacitású szélerőművek (melyek majdnem 200,000 lakás energiaellátását biztosítják), több tíz millió dollárnyi adóbevételt is hoztak az államnak. Ezek a telepek működésük során több milliárd dollárt termelnek adóbevételekből, és azokból a bérleti díjakból, amelyeket a földtulajdonosoknak fizetnek a szélerőművek építői és fenntartói. Csak a szélenergia kihasználásával csaknem 20,000 munkahely létesült Illinois-ban, a kereslet olyan nagy, hogy a helyi felsőoktatási intézmények közül sokan hirdettek kifejezetten megújuló energiával kapcsolatos szakokat. Az iparágak közül a szél-és napenergia kitermelése az egyik, amely a legtöbb munkahelyet igényli.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.