Így töltjük a jövőben a mobilunk?

A „sütőben pirított” póló lehet az alapja annak a futurisztikus ruházatnak, amely energiával látja el a mobiltelefonokat, a táblagépeket és más elektronikus kütyüket.

A Dél-Karolinai Egyetem két mérnökének kutatása kimutatta, hogy a bárhol beszerezhető póló olyan anyaggá alakítható, amely szuperkapacitású kondenzátorként működik, és eltárolja az elektromos töltést – ismertette kutatók eredményeit az Advanced Materials folyóirat. Hsziao-tung Li, az egyik tervező szerint ezekkel a kondenzátorokkal feltölthetjük a mobiltelefonokhoz hasonló, hordozható elektronikus készülékeket. „Mindennap ruhát viselünk – tette hozzá. – Egy nap pamutpólónk több funkcióval is rendelkezhet.” Li és kollégája, Li-hung Pao egy helyi boltban vásárolta meg a kísérlethez felhasznált pamutpólót. Ezt követően a ruhát fluoridba áztatták, megszárították, majd megpirították egy sütőben, oxigén nélkül, hogy meggátolják a ruha elégését. A “sütés” ellenére az anyag rugalmas maradt. 

Ezt követően megvizsgálták a pólót, és kiderült, hogy a pamutszálak aktivált szénné alakultak, amely hasonlít a víz- és levegőszűrőkben használt karbonhoz. Azt is feltárták, hogy az aktív szén ruhaanyag alapú kondenzátorként tárolhatja el az elektromos töltést. Ez az elektromos komponens a legtöbb készülékben jelen van. A póló elektromosságtároló képességének javítására a rostokat mangán-oxid egy nanométer vastag rétegével vonták be. A második elemzés feltárta, hogy a mangán-oxiddal fedett rostok hatékonyabb kondenzátorként funkcionálnak, mint a kezelt és pirított pamut magában. „Így stabil, szuperkapacitású kondenzátor jött létre” – mondja Li. A ruhaanyag alapú kondenzátor több ezerszer képes feltöltődni és lemerülni, miközben teljesítményének csak 5 százalékát veszíti el – fedezték fel. Módszerük a ruházat alapú kondenzátor előállítására olcsó, és nem alkalmaz a környezetre káros vegyületeket – tette hozzá Li. Li laborja csak egyike annak a számos kutatóállomásnak, ahol olyan, ruhaanyagra épülő elektronikát igyekeznek kifejleszteni, amely hordható készülékekké avanzsálhat. A kutatás olyan kabátujjakhoz és kanapé kéztámaszokhoz vezethet, amelyek elektronikai vezérlőegységekként funkcionálhatnak többek között zenei készülékek vagy termosztátok számára, illetve olyan „okos ruházathoz”, amely figyelemmel követi az emberek egészségi állapotát.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.