Prater és a bécsi óriáskerék © Filmspektakel

Így védekezik Bécs a hőség ellen

A hőhullámok a sűrűn lakott területeken extrém hőséget okoznak, ami a veszélyeztetett csoportok,
gyermekek, idősek, betegek szervezetét különösen megviseli.

Hogy elviselhetőbbé tegye a városi forróságot, Bécs Város hőség elleni akciótervet dolgozott ki. Ennek elengedhetetlen eleme a tudatosság növelése is: a város Hőségtanácsadó honlapja online elérhető információs anyagokat tartalmaz, míg az 1450-es telefonos egészségügyi szolgálatnál a hőségben jelentkező egészségügyi problémákkal kapcsolatban is segítséget kérhetnek a bécsiek. A hőség elleni akcióterv segítségével Bécs hosszú távon megpróbálja elkerülni, hogy felforrósodjon a város, rövid távon pedig a már kialakult magas hőmérsékletet igyekeznek enyhíteni. Intézkedéseinkkel szeretnénk
a lakosságot a lehető legjobban megvédeni a hőség negatív egészségügyi hatásaitól. Fontos, hogy bécsiek
a szabadban, közterületen gyorsan és egyszerűen le tudják hűteni magukat. Erre a város számos
lehetőséget kínál – mondta Jürgen Czernohorszky, Bécs klímaügyekért felelős városi tanácsnoka.

A bécsi erdők, parkok és kertek mellett a természetes fürdőhelyek és strandok biztosítanak felfrissülést a
forróságban. A Bécsi Erdő hűsítő hatása például mintegy 23 millió klímaberendezés teljesítményével
egyenértékű, az erdők nélkül 6 fokkal lenne melegebb az osztrák fővárosban. Ezen kívül több mint ezer park és 1.300 friss, hideg ivóvizet adó ivókút található városszerte – a kicsiket pedig várják a vizes játszóterek. Hogy a sűrűn beépített területek is egy kis lélegzethez juthassanak a forróságban, párakapukat telepítenek, és a történelmi szökőkutakat is felújítják és üzembe helyezik. A hűsölő zónák; kísérleti projektben pedig nyilvános, hűtött helyiségekben kínálnak pár órányi pihenést és kikapcsolódást azok számára, akiknek ez otthon nem elérhető. A nyári időszakban egyre gyakrabban jelentkező hőhullámok elleni védekezés fontos eleme a megelőzés is.

Bécs megújult Hőségtanácsadó honlapján számos tipp és tanács olvasható a forróság miatt kialakuló
problémák megelőzéséhez. Ezen kívül az 1450-es központi telefonszámon már egészségügyi tanácsokat és tippeket is lehet kérni a hőségben tapasztalható tünetekkel kapcsolatban. A hét minden napján 24 órában hívható hotline-on keresztül szakképzett ápolók és egészségügyi szakemberek segítenek például felismerni, hogy a tünetek alapján esetleg kiszáradásról vagy éppen napszúrásról van-e szó. Azt is tisztázzák a telefonálóval, hogy elég-e otthon kezelni a tüneteket vagy érdemes orvoshoz fordulni, de arról is információt tudnak adni, hogy merre van a legközelebbi hűvös hely. A város okostelefonos alkalmazása, a Stadt Wien-App push-üzeneteken keresztül értesíti felhasználóit a várható hőhullámokról és hasznos információkkal, egészségügyi tanácsokkal látja el őket, hogy tudatosan felkészülhessenek az időjárási körülményekre.

Ajánlott tartalom

Az aszály vagy a belvíz veszélyeinek előrejelzésében is segíthet a HUN-REN ATK kutatói által kifejlesztett talajhidrológiai adatbázis

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének (HUN-REN ATK TAKI) kutatói elkészítették a HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai adatbázis 1.0 verzióját, amely új lehetőségeket nyújt országos léptékű környezeti problémák ‒ többek között az aszály, a belvíz és a vízmegtartás ‒ elemzésére irányuló kutatások számára. Munkájukat a Science of The Total Environment folyóiratban publikálták, open access formában.