Igyekszik zöld lenni a Facebook

A közösségi oldal nyilvánosságra hozta azokat az adatokat, amelyekből kiderül, hogy a vállalat 2011-ben mennyi energiát használt fel és mennyi széndioxidot bocsátott ki.

A cég tavaly 532 millió kilowattóra áramot fogyasztott és emellett 285 000 tonna széndioxidot bocsátott ki, írja az sg.hu. Az adatok megállapításakor figyelembe vették a szerverközpontokat, az irodákat, a munkatársak utazását, az üzleti utakat és a szerverek elszállítását a számítógép-központokba. A felhasznált energia 23 százaléka megújuló energiaforrásokból származik, 27 százaléka szénből, 17 százaléka földgázból és 13 százaléka atomenergiából. A fennmaradó 20 százaléka esetén a Facebook nem tudta pontosan megnevezni az energia forrását. A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy 2015-re a megújuló energiák arányát szeretné 25 százalékra növelni.

A társaság ezenkívül egy érdekes kimutatást is készített: kiszámította, hogy mennyi széndioxid kibocsátása jut egy aktív felhasználóra. Nos, ez az érték 269 gramm. A Greenpeace aktivistái üdvözölték a közösségi platform erőfeszítéseit és az adatok nyilvánosságra hozását. Hangsúlyozták, hogy mindez követendő példa lehet más IT-cégek számára is, akik a felhasznált energia nagy részét még mindig szénből nyerik. Jó példa erre az Amazon, amelynél az elfogyasztott energia 64 százaléka származik szén- és atomerőművekből. A Greenpeace áprilisban jelentette meg a How clean is your cloud? című jelentését, amiben azt vizsgálta, hogy az IT-óriások milyen forrásból biztosítják a szerverközpontjaik működéséhez szükséges árammennyiséget. Kiderült: a cégek többsége szén- vagy atomerőműből nyert áramot használ, különösen igaz ez az Apple, Amazon, Microsoft trióra. Ezzel szemben egyre több társaság használ megújuló energiaforrásokból származó áramot, ebbe a csoportba tartozik a Google, a Yahoo és a Facebook.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.