Iható víz a Holt-tengerből? Ezzel a módszerrel sikerülhet

Az ivóvízhiány egyre fontosabb problémává válik világszerte, így kifejezetten jól jöhet a Texasi Egyetem legújabb találmánya.

Az újfajta, környezetbarát sótalanító módszerrel még a Holt-tenger vizéből is olyan tiszta folyadékot tudtak létrehozni, amely emberi fogyasztásra alkalmas. A Texasi Egyetem Nature Nanotechnology tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint az innovatív eszköznek napfényelnyelő és hidrofil tulajdonságai is vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy még az olyan sós környezetből is tiszta ivóvizet nyerjen ki, mint a Holt-tenger. A kutatócsapat szolár gőzfejlesztője a nap energiáját használja arra, hogy a vízből vízgőzt generáljon. A napfény felhasználása és a hidrogél használata miatt a kutatók azt mondják, hogy az ő módszerük sokkal olcsóbb, mint a piacon jelenleg jelen lévő sótalanító rendszerek. A kutatók a Holt-tengeren próbálták ki, mennyire működik a sótalanítás – az eredmények szerint a módszer nemcsak hatékony, de gyors is. Mint kiderült, egy nap akár négyzetméterenként 25 liter desztillált víz is összegyűlhet, ami egy háztartásnak bőven elegendő, de akár katasztrófaövezetekben is megfelelő mennyiség lehet, írta az elobolygonk.hu.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének statisztikái szerint több ember hal meg évente fertőzött ivóvíz következtében, mint háborúban. 2050-re négyből egy embernek lesz kétséges az ivóvízellátása, ez az arány jelenleg kilencből egy, ami nem sokkal, de azért lényegesen kevesebb. Ezért tényleg égető problémáról van szó, amire minél előbb megoldás kell találni – talán pont a Texasi Egyetem kutatóinak segítségével.

Ajánlott tartalom

Környezettudatos otthon: hosszú életű bútorok választása

A megfelelő bútorok és a hangulatos otthon elválaszthatatlanok egymástól. A megfelelő kényelem nélkül nem élvezheti a pihenést, amelyet otthonának minden nap biztosítania kell. Emellett fontos szempont a környezettudatosság, hiszen hosszú életű bútorok használatával kevesebb szemetet termelünk.