IKEA is elkezdtett napelemes rendszereket árulni

A svéd cég napelem paneleket is lekezdett árusítani.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az IKEA jó ideje már nem csak könnyen összeszerelhető bútorokkal foglalkozik, kínálatában a legmodernebb megoldások, többek között okos eszközök is megtalálhatóak. A vállalat a közelmúltban Németországba vezette be napelemes csomagjait, a G7 pedig utánajárt, hogy pontosan mit is kínál a cég. Az IKEA üzleti szempontból amolyan közvetítő, partnere a Svea Solar. A kivitelező szintén svéd eredetű, de már Németországban székel. A Svea Solarnak saját napelemes paneljei vannak, ezek gyártása valószínűleg kihelyezett. Ahogy azt már megszokhattuk, az IKEA a napelemek terén is arra törekedett, hogy termékein könnyen kiigazodjon a vásárló, azok egyszerű elemekből álljanak. A G7 szerint pozitívum továbbá, hogy a vállalat komplett csomagokat állított össze: a Solstråle nevű csomagokban a konkrét napelemek mellett az inverter is megtalálható, és a helyszíni felmérést, a tervezést, a kivitelezést, a szállítást és az engedélyeztetéshez kapcsolódó szakmai segítségnyújtást is biztosítják.

Gyakorlatilag három alapcsomag létezik, ezek 8, 18 és 28 paneles változatban érhetőek el, de mindegyikből választható olyan kibővített verzió, amely 5 kilowattórás akkumulátorral egészül ki. A panelek maximum teljesítménye 400 watt, a legkisebb csomaggal tehát 3,2 kilowattpeak csúcsteljesítményt lehet elérni – ez amolyan elméleti, ideális körülmények közötti csúcsteljesítmény. Ez megközelítőleg évi 3800 kilowattóra áramfogyasztási igény ellátására elég, ami nagyjából megfelel egy családi ház fogyasztásának.

A komplett csomag jelentősen megkönnyítheti az ügyfél dolgát, hiszen minden fontosabb szolgáltatást egy helyen érhet el, és a teljesítmény alapján már az alapverzió is jónak ígérkezik. Érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy az IKEA kínálata nem éppen olcsó. A legkisebb csomag ára Németországban bruttó 8500 euró, azaz közel 3,2 millió forint, a plusz akkumulátorral együtt pedig már 12 700 eurót, vagyis több mint 4,7 millió forintot kell fizetni. A 18 paneles csomag alapára átváltva mintegy 4,7 millió forint, akkumulátorosan pedig 6,4 millió. A G7 szerint az IKEA árai magyar viszonylatban meglehetősen magasak, a magyar átlaghoz képest 30-40 százalékkal drágábbak.

Ajánlott tartalom

Egyre több pénzintézet kínál hiteltermékeket energetikai korszerűsítésre

A jegybanki elvárásokkal összhangban egyre több bank kínál hitelkonstrukciókat az ingatlanok energetikai korszerűsítésére; a pénzintézeteknek az MTI kérdésére küldött válaszaiból kiderül, hogy az OTP Banknak és az UniCredit Banknak van már ilyen célú hitele, a CIB Bank fontolgatja a termékpaletta bővítését ebbe az irányba, a K&H pedig augusztus elejétől vezetett be ilyen terméket.