Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Illés: Paks bővítése helyett a megújuló energiáé a jövő
Tudj meg többet: Bioenergia

Illés: Paks bővítése helyett a megújuló energiáé a jövő

A környezetvédelmi államtitkár szerint fontos az ország energetikai függetlensége, de nem feltétlenül az atomerőmű bővítésével.

A japán természeti katasztrófát követő nukleáris veszély miatt Németország már leállította 6-8 atomerőművét, Magyarország pedig azon az állásponton van, hogy az Unió minden erőművét át kell vizsgálni és ha szükséges, meg kell erősíteni a védekezést – mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a Ma Reggelben.
A korábbi években felmerült, hogy a Paksi Atomerőmű négy reaktor blokkjához két újabbat építene a kormány. Illés Zoltán hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy az ország energetikailag függetlenné váljon más államoktól. Az államtitkár véleménye szerint azonban a négy, már meglévő blokk élettartamának meghosszabbítása mellett megújuló forrásból kellene villamos áramot előállítani. Egyebek mellett szélerőművekkel, hulladékégetéssel.
Arról nem is szólva – tette hozzá -, hogy a két új blokk megépítésére körülbelül 16 évet kellene várni és mintegy háromezer milliárd forintba kerülne.

Ajánlott tartalom

Megvannak az otthonteremtési támogatás részletei! Ön jogosult rá?

Kedden megszavazta az Országgyűlés az otthonteremtési programot. Íme a részletek.