Illés: Paks bővítése helyett a megújuló energiáé a jövő

A környezetvédelmi államtitkár szerint fontos az ország energetikai függetlensége, de nem feltétlenül az atomerőmű bővítésével.

A japán természeti katasztrófát követő nukleáris veszély miatt Németország már leállította 6-8 atomerőművét, Magyarország pedig azon az állásponton van, hogy az Unió minden erőművét át kell vizsgálni és ha szükséges, meg kell erősíteni a védekezést – mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a Ma Reggelben.
A korábbi években felmerült, hogy a Paksi Atomerőmű négy reaktor blokkjához két újabbat építene a kormány. Illés Zoltán hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy az ország energetikailag függetlenné váljon más államoktól. Az államtitkár véleménye szerint azonban a négy, már meglévő blokk élettartamának meghosszabbítása mellett megújuló forrásból kellene villamos áramot előállítani. Egyebek mellett szélerőművekkel, hulladékégetéssel.
Arról nem is szólva – tette hozzá -, hogy a két új blokk megépítésére körülbelül 16 évet kellene várni és mintegy háromezer milliárd forintba kerülne.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.