Illés Zoltán: a leendő kormány a megújuló energiák pártján áll

Az elkövetkező kormányzati ciklusban a megújuló energiák részarányának növelése a cél, az elsődleges feladat, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a hagyományos energiaforrásokra ne lenne szükség – mondta Illés Zoltán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mályi határában egy geotermikus kút megtekintésekor szerdán.

A Fidesz szakpolitikusa, a leendő kormány vidékfejlesztési tárcájának környezet- és természetvédelmet, valamint a vízügyet felügyelő államtitkár várományosa úgy fogalmazott: minden ország számára fontos az energiafüggőség csökkentése, a saját energiaforrások feltárása, a realitás ugyanakkor más.

Nyilvánvalóan mindennek helye van a Nap alatt, a hagyományos energiáknak épp úgy, mint a megújulónak, ez utóbbiaknak a részaránya növekedhet – vélekedett a politikus.
Illés Zoltán úgy vélekedett, hogy a huszonegyedik század elején már nemcsak a környezetvédelem értékelődik fel, hanem a környezet- és természetvédelem összekapcsolása a gazdasági folyamatokkal, és emellett nem elhanyagolható szempont a munkahelyteremtés.

A környezetvédelem egyaránt alkalmas a gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre, az energetika ezen területen pedig hangsúlyozottan jelenik meg – hangoztatta.
A szakpolitikus szakvéleményekre hagyatkozva azt mondta: Magyarországon a Föld mélye mintegy 4 ezer megawatt energiával bír, ebből villamosenergia termelés még nem valósul meg. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az ország különböző pontjain, megfelelő hatékonysággal és akár nagyobb mélységből, 300 fokos hőmérsékletű, gőzt hozzanak a felszínre, ami villamosenergia termelésre is hasznosítható.
Ez a 4 ezer megawatt – ami a föld energiájából hasznosítható Magyarországon – kétszer nagyobb, mint a paksi atomerőmű teljesítménye, ez természetesen nem az atomerőmű ellehetetlenítését jelenti, sokkal inkább az előbbi térnyerését – tette hozzá.

“Az elkövetkező időszakban bizton lehet arra számítani, hogy a megújuló energiák – Nap, geotermikus, szél, biomassza – terjedését a leendő kormány támogatja, mindenkit biztatok, hogy egy olyan területre fektethetnek be, amely ígéretes az elkövetkező évtizedekben, függetlenül a kormányzati ciklusoktól” – mondta Illés Zoltán.
Mályi határában a tőzsdén jegyzett PannErgy Nyrt. érdekeltségébe tartozó Miskolci Geotermia Zrt. két termelő és egy visszasajtoló geotermikus kutat létesít, mintegy kétezer méter mélységből hozzák a felszínre a forró vizet, illetve gőzt, amelyből fűtési és ipari hőt állítanak elő, és amelyet a miskolci távhőrendszerbe táplálnak.

A PannErgy Miskolc környékére több lépcsősre tervezett beruházásának első üteme mintegy 2,8 milliárd forintba kerül, a pénzt a cég saját forrásból, banki hitelből, illetve pályázat útján biztosítja. A projektnek köszönhetően a 32 ezer miskolci lakás távfűtését ellátó Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) kft. 9-15 százalékkal alacsonyabb áron jut majd a hőenergiához. Egy hosszú távú, 2030-ig szóló megállapodás értelmében a Miskolci Geotermia Zrt. évente mintegy 113 ezer gigajoule geotermikus hőenergiát szállít majd a Mihő-nek.

Ajánlott tartalom

Az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja

A kormány demográfiai célja világos: segíteni kell, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, ennek érdekében meg kell védeni a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát. A 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteki közös közleményében.