Ilyen a magyar találékonyság! – szokatlan anyagból építkeznek Tiszatenyőn

Adott egy belvizes település, ahol az árkokat rendszeresen megtisztítják a sártól a közmunkások, hogy aztán a kitermelt iszapból házat építsenek. Eredeti ötlet, magyar valóság.

Csendes kopácsolás hallatszik a tiszatenyői iskola mellől. A négylakásos sorház falai már állnak, tető is védi a csapadéktól a  belső tereket, főleg a vályogból felhúzott falakat.

– A vályogot abból a sárból, iszapból készítettük, melyet közmunkásaink termeltek ki az árkokból – mondja Kazinczi István polgármester. Kérdő tekintetünkre elmagyarázza, Tiszatenyő kifejezetten belvizes település. Sokat gondolkodott azon, mit lehetne a rengeteg saras-gazos földdel kezdeni. Építsenek belőle hegyet? Töltsenek fel lapos területeket?

– Az jutott eszembe, mi lenne, ha vályogot vetnénk belőle?! A vályogból aztán házakat építenénk, így megoldódna a szociális bérlakás problémája a településen. Számos közmunkásnak értékteremtő munkát adhatnánk, a helyi családoknak pedig otthont – folytatja a polgármester.

Ötletét nem titkosította ötven évre, hanem előadta a Belügyminisztériumnak, támogatást is remélve tőlük. Tervei kedvező fogadtatásra találtak.

– A sors iróniája, hogy ötleteim alapján például Baranyában sokkal hamarabb elkezdődhetett az ifjúsági lakópark építése vályogból, mint nálunk. Ott már át is adták a fiatal családoknak az első ilyen sorházat – fűzi hozzá Kazinczi István, hozzátéve, náluk két éve kezdődött el a megvalósítás.

– Mindenek előtt közmunkásaink fogták a lapátokat, talicskájukat és a hordalékot, az iszapot kiszedték a csapadékvíz elvezető árkokból. Majd beszereztünk egy vályogvető gépsort, melynek segítségével elkezdték gyártani, majd szárítani a téglákat. A konkrét építkezés tavaly kezdődött.

Kiderül, az országban tíz helyen létesül hasonló lakópark, tenyői mintára.

– A miénk tavasszal lesz készen, jelenleg a belső munkálatok zajlanak. Minden lakás tetőteres lesz, egy plusz két félszobás és összesen 60 négyzetméteres. Négy család költözhet ide, a jelentkezőknek január 15-ig kell lakásigénylési pályázatot beadni önkormányzatunkhoz.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.