Ilyen kevés a Földön az ivóvíz

Megdöbbentően kevés a Föld ivóvíz-készlete. Egy számítógépes grafika segítségével mutatjuk be, milyen arányban található a Földön édesvíz – vagyis mindaz, amit megihatunk.

A képen a Föld 4-5 milliárd évvel későbbi képe látható, amikor már a Nap elpárologtatta a tengerek vizét és a légkör is eltűnik, írja a szeretlekmagyarorszag.hu. A kis kék gömb pedig azt jelenti, hogy ennyi lenne a Föld vízkészlete, ha összegyűjtenénk egy helyre. Ez a vízmennyiség ugyan a Föld felszínének 71%-át beborítja, de összegyűjtve mindössze ekkora gömb lenne. Ennek a vízgömbnek a sugara 700 km, ami a Hold sugarának mindössze a fele. A gömb majdnem akkora vízjégből álló égitestet lenne, mint amekkora a Plútó Charon nevű holdja. A következő képen pedig a még kisebb kék golyó azt jelenti, hogy az összes vízkészletből mindössze ennyi lenne az édesvíz, amit ivásra és öntözésre használhatnánk.

vízkészlet

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.