Ilyen körülmények között gyártják az iPhone 5-öt

Amíg a nyugati világ az új iPhone bejelentését nézi, a kínai Foxconn gyár munkásai tovább robotolnak nehéz körülmények között nevetségesen alacsony fizetésért.

A Shanghai Evening Post hírügynökség egy beépített riportere jelentkezett munkásnak az iPhone 5-öt gyártó üzembe hogy közelebbről is megmutassa, min mennek keresztül azok az emberek, akik az Apple luxuskütyüit készítik. A riportból úgy tűnik, hogy a virsli és a törvények után az okostelefonok is felkerültek a „jobb, ha nem tudjuk, hogyan készülnek” képzeletbeli listájára. Az újságíró 10 napon keresztül dolgozott a Foxconn üzemében, ebből egy hét betanítással telt, 3 nap pedig iPhone hátlapok szerelésével, mely után visszavonulhatott az agyonzsúfolt, szeméttel és csótányokkal teli munkásszállásra. Az első nap alkalmassági tesztek kitöltésével telt, olyan révületbe ejtő kérdésekkel, mint „Esett-e Ön mostanában révületbe?”. Ezután a munkásoknak kiosztják az „új” ágyneműket, amiket feltehetőleg készítésük óta nem mostak ki. A munkaszerződés előrelátóan megemlíti, hogy a dolgozót baleset is érheti munka közben. A képzés alatt elmagyarázzák a jelentkezőknek, hogy ha kényelmetlenül érzik magukat amiatt, ahogyan velük bánnak, ne aggódjanak, mert a kellemetlen élményekből „sokat tanulhatnak”.

a szállás

A futószalagnál az egyik munkás elmondta a riporternek, hogy nem lepődne meg, ha itt is hasonló öngyilkossági hullám kezdődne, mint a Foxconn nemrég hírekbe került üzemében. Nem csoda, hiszen aki a fárasztó fizikai munka közben pihenni szeretne, azt büntetésként, mint egy óvodást, 10 percre a sarokba küldik. A túlórázás szinte kötelező, és 440 forintos órabért fizetnek érte.

háló a kiugrások ellen

Ajánlott tartalom

Az EU egységes töltőt javasol az elektronikus eszközökhöz

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő csütörtökön.