Ilyen lenne Amerika 7 méter víz alatt

Nyomasztóan részletes illusztrációkkal mutatja meg egy amerikai grafikus, hogy mit lepne el a víz, ha évszázadok alatt több mint 7 métert emelkedne a tenger az Egyesült Államok partjainál. Hasonlóan magas tengerszintekre volt már példa 125 ezer évvel ezelőtt, csak az akkori embereket még nem zavarta.

Mi tűnhet el, mármint a tenger alatt? – ezzel a címmel közölt interaktív térképet a New York Times arról, mi lesz a következménye a globális felmelegedés miatt bekövetkező tengerszint-emelkedésnek az Egyesült Államokban. 2012-es adatok szerint a tengerszint 3,2 milliméterrel nő évente, ami azért nyugtalanító, mert az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete 2007-ben még évi 2 millimétert vetít előre, írja az origo.hu.

A pittsburghi Nickolay Ramm fotóillusztráció-sorozatot készített arról, hogyan néznének ki az USA legnépszerűbb turistacéljai huszonöt láb, azaz 7,62 méternyi tengervíz alatt. Évszázadok múltán ekkora emelkedés akkor következne be, ha az emberiség gyakorlatilag semmit sem tenne a felmelegedés megfékezéséért. Ilyen magas tengerszintre már volt példa a Föld történetében. 125 ezer évvel ezelőtt ugyan melegebb volt a klíma a mostaninál, de nem annyira, mint amekkora meleget előre vetítenek a kutatások a 21. század végére az esetben, ha nem történnek hatékony klímavédelmi intézkedések. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a következő 100-300 évben másfél méterrel nő a tengerszint az amerikai partoknál. 3,65 méteres emelkedésre akkor kell számítani 2300 körül, ha alig fogjuk vissza az üvegházhatású gázok kibocsátását.

-

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.