Ilyen még nem volt Magyarországon: nyom nélkül tüntetik el a kütyüket

Létrejött az egyetlen olyan hazai hulladékkezelő és -hasznosító üzem, amelyben bármilyen használatból kivont elektromos és elektronikai berendezés károsanyag-kibocsátás nélkül újrahasznosítható. A karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. ezzel 170 új munkahelyet teremtett a térségben

Olyat fejlesztett a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Kft., amilyen Magyarországon még nem volt: olyan hulladékhasznosító üzem épült, amely Magyarországon elsőként tünteti el nyom nélkül a kidobott elektronikai eszközöket. „Az országban létrejött és megkezdte működését az első olyan hulladékkezelő és -hasznosító üzem, amely Magyarországon is lehetővé teszi bármilyen leselejtezett, illetve használatból kivont elektromos és elektronikai eszköz – beleértve az eddig csak külföldön ártalmatlanítható hűtőgépek – begyűjtését, azok EU-konform előkezelését, és a feldolgozás során kinyert hulladékanyagok újrafeldolgozását” – mondta Margl István, az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója.

A karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. fejlesztése mintegy 3,53 milliárd forintból valósult meg, amelyhez az Európai Unió a teljes összeg 50 százalékáig biztosított támogatást, míg a K&H közel 2,5 milliárd forintot nyújtott a beruházást megvalósító Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. rendelkezésére. A beruházással 170 új munkahelyet teremtettek a régióban.

A beruházás létrejöttét indokolja, hogy az idei Országos Hulladékgazdálkodási Tervben meghatározott elvárások szerint 2016-ra a forgalomba helyezett elektronikai készülékek 65 tömegszázalékos visszavétele, és a visszavett berendezések 85 százalékos hasznosítása a cél. Emellett a válságot megelőző évek vásárlási hulláma miatt az akkor használatba helyezett háztartási gépek elhasználódása és leselejtezése egyre időszerűbb, így jelentős elektronikai hulladék képződése várható a következő években. Az elektronikai hulladékok feldolgozása során keletkező hulladékokat kismértékben kártalmatlanítják, illetve lerakják, míg nagyobb részüket újrahasznosítják, mivel a megfelelően ártalmatlanított és szétszedett berendezések alkatrészeinek nagy részét kiválóan újra fel lehet dolgozni.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.