Ilyenek lesznek a jövő inverterei?

Újabb típusokkal bővül a szolgáltatók által elfogadott inverterek száma: most a Fronius új inverterei, a Galvo típusok kapták meg azokat a tanúsítványokat, amivel a hazai áramszolgáltatóknál “listára” kerülhetnek.

Várhatóan hetekig eltart majd ugyan, mire ténylegesen frissíti az EON, ELMŰ-ÉMÁSZ és az EDF-Démász a “minősített inverterek” listáját, de addig is beadható ezzel az inverterrel a csatlakozási dokumentáció, csak mellékelni kell a megfelelő tanúsítványok másolatait. További inverterek is felkerültek mostanában a listákra, melyek főként hasonlóan a nagy nevű európai gyártók termékei. Látszik is egy irány, hogy merre mennek a fejlesztések az új termékekben, amiről érdemes egy rövid bejegyzést írni. A Fronius Galvo sorozat kis méretű, 1.5-3.1 kW teljesítményű, transzformátoros egyfázisú inverter, tipikusan a kisebb családi házas rendszerekhez illeszkedik. A korábbi Fronius típusokhoz képest (és itt lehetne írni más gyártó más termékeit is hasonlóan) a következő újítások és fejlesztési irányok látszanak az inverterek területén:

integrált adatkommunikációs kártya – Wlan, LAN opcióval, beépített webszerverrel, nyílt protokollokhoz való csatlakozással (Modbus TCP, JSON). A korábbi drága kiegészítők lassan integrált állandó alkatrészek lettek, és egyértelműen a Wi-Fi kapcsolat a jövő (érdekesség, hogy az SMA továbbra is a Bluetooth-t használja főként vezetéknélküli megoldásként). Az új Fronius Galvok alapkiépítéseben Fronius Wlan Datamanager kártyát tartalmaznak – így a helyi hálózat internet kapcsolatán keresztül az ingyenes  Fronius Solarweb felületre közvetlenül kommunikálhat és rögzíti az adatokat, ami bárhonnan PC-ről, tabletről, okostelefonról is elérhető. A Wlan/webszerver előnye még, hogy otthon külön célszoftver nélkül böngészőből tudunk közvetlenül az inverterre csatlakozni akár beállítások módosítása, akár részletesebb adatok vizsgálata céljából.

két integrált “energy management” relé – közvetlen energiafelhasználás indítására (pl. mosógép, hőszivattyú…). Itt már tehát fel vannak készítve az inverterek, hogy a ház vezérlésébe is egyre jobban integrálódjanak, és egyben a helyi tárolás lehetőségét is előkészítik ezzel. Szemléltető videó erről:

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.