Íme, a jelen és a jövő technikai vívmányai

Íme néhány példa, hogy mostanában milyen érdekes találmányok és újító ötletek jelentek meg a környezettudatosság jegyében.

Ébresztőóra, melyre öröm felkelni
Tapasztalhattunk, hogy milyen nehéz olyan ébresztőhangot találni, melyre nem csak fel tudunk ébredni reggelente, de még kellemes is rá felkelni. Az átlagos ébresztőórák megugrasztó riasztása vagy esetleg a telefonból szóló tücsökciripelés helyett ajánlanánk egy ügyes kis ébresztő mechanizmust, Vera Wiedermann jóvoltából. Ez az „óra” nem igényel áramot, csak némi vizet, így energiatakarékos is. Hogyha pedig a víz az egyik edényből a másikba csöpögött, akkor a súly leereszkedik, és egy kellemes csengő hang jelzi az ébresztőt.

Az egyszerű technológia tisztelete
A mai rohanó világban, ahol a technológia oly mértékben fejlődik, hogy alig tudunk vele lépést tartani, azért néha-néha nem árt megbecsülni az egyszerű de nagyszerű dolgokat is. David Maddalena nemrég megjelent könyve „Egy esszégyűjtemény, mely a gyönyörű, old-school és alacsony technológiás helyeket és tárgyakat dokumentálja, melyek még itt-ott léteznek a Szilikonvölgy (és civilizációnk más csúcstechnológiás központjai) körül.” Természetesen itt nem technológia-ellenességről van szó, csupán azoknak a dolgoknak az összegyűjtéséről, melyek réges-régóta jelen vannak világunkban, és még mindig megállják a helyüket a sok újítás mellett.

2

Hardverek természetes mágnesekből
A brit University of Leeds és a japán Tokyo University of Agriculture and Technology a közelmúltban kikísérletezett egy olyan baktériumot, amely vassal táplálkozik, és szervezetén belül mágneseket hoz létre. Ezeket a mikroszkopikus méretű mágneseket szupergyors merevlemezek létrehozására használnák fel, melyek által esetleg kisebb számítógépeket is tervezhetnek még némi finomítás után. A kisebb gépek pedig kevesebb energiafogyasztást és kevesebb elektronikai hulladékot eredményeznek.
3

Solar Stella hangerősítő
Korábban már beszámoltunk John Wilson ötletes erősítőjéről, mely egy szivaros dobozból, illetve néhány alkatrészből készült, és ráadásul napenergiával működik. A Solar Stella újrahasznosított anyagokból áll, remekül szól, és Wilson útmutatójával akár otthon is összerakható!
stella solar

Napelemes iPad tokok
A technika fejlődésével igyekszünk arra is törekedni, hogy mindennapjainkban környezetkímélő módon és takarékosan jussunk energiához, akár akkor is, mikor elektromos eszközeinket szeretnénk feltölteni. Örömmel látjuk, hogy jobbnál jobb kiegészítők jelennek meg a piacon, melyek ezt hivatottak segíteni. Ilyen például a Wireless NRG cég KudoCase nevű iPad tokja, mely biológiailag lebomló anyagokból készült és napelemekkel felszerelt, vagy például a Logitech új iPad tartója amely szintén napenergiával működik, és kényelmes támaszt biztosít a táblaszámítógépek használatához.
napelemes ipad tok

Moduláris technológia
A „mindent az egyben” elektromos szerkentyűk, például a legújabb okostelefonok mellett fejlődőben van egy másik technológiai irányzat, mely gyakorlatilag különböző építőelemekből teszi lehetővé az igényeinknek megfelelő kütyü összerakását. Itt van néhány érdekes moduláris dizájn.
moduláris technológia

Napelemes utcai világítás
Az utcák napenergiával való éjszakai megvilágítása már régóta foglalkoztatja a műszaki tervezőket, azonban eddig nem-igen találtak megoldást arra, hogyan használhatnának napelemes lámpákat az utcákon úgy, hogy ne kelljen egy hatalmas és bonyolult rendszert kiépíteni hozzá. Mark Beccaloni érdekes lámpaterve el is rugaszkodott ezektől az irányvonalaktól. Fotovoltaikus lámpája egyfajta parazita módjára a létező, a város energiakészletéből működtetett fénytestekre csatlakoztatható, hogy emelje azok teljesítményét, és ezzel egy időben csökkentse fogyasztásukat is.
napelemes utcai lámpa

Lélegző villanyégő
Az egyre újabb és fejlettebb égők között a GE új találmánya külön figyelmet érdemel, hiszen a fénytest a szó szoros értelmében lélegzik. A 100 wattosnak megfelelő égő egy forradalmian új diafragma rendszerrel oldja meg azt a problémát, mely régóta megnehezíti az izzógyártók dolgát: a villanyégő hűtését.
égő

Segít az állatvédelemben a Google Earth
A Google Earth nem csak azt teszi lehetővé, hogy bejárjuk a világot otthonunk kényelméből, de egy hatásos eszközévé vált annak is, hogy megvédjük az állatfajokat és azok élőhelyeit. A tudósok a Google Earth segítségével új állatfajokra bukkantak, és a természetvédő szervezetek is használják a szoftvert, hogy rámutassanak az állatokra és azok természetes élőhelyeire leselkedő veszélyekre.
google

Építs robotot!
Újabb és újabb robotcsodák jelennek meg minden nap, és egyre több akad közöttük, melyek a bionikán, avagy a természetben látott folyamatok másolásán alapulnak. Mint mondjuk például egy póklábas gépezet, amely kis helyekre is beférkőzhet, és nagy segítség lehet katasztrófák esetén. Hogyha elfogadnánk egy hasonló pókrobotot otthonra, akkor Andrew Wright segít: részletesen elmagyarázott robottervével mi magunk is összerakhatunk egy ilyen nyolclábút, amely akár még integet is nekünk.

robot

Ajánlott tartalom

Szélessávú internetet telepítenek a Kilimandzsáró lejtőire

Tanzánia nagysebességű internethálózatot telepít a Kilimandzsáróra, hogy növelje az Afrika legmagasabb hegyét megmászó túrázók és teherhordók biztonságát. A hálózat első részét a héten adták át.