Íme a klímaváltozás testközelből

Az ilyenkor megszokott 20-30 féle virág helyett 368 virágfaj nyílt a Brit-szigeteken idén január elején, ahol 2014 a valaha feljegyzett legmelegebb év volt.

A jelenséget rendkívülinek nevezte Tim Rich, a brit botanikai társaság tagja, és az újévi virágvadászat elindítója. “Ötven évvel ezelőtt az év elején 20 nyíló virágfajtát találtak. Az idei szám meghökkentő, elképesztett minket” – idézte a BBC honlapja a tudóst, aki hozzátette, hogy az idei sorban a negyedik rendkívül enyhe tél a szigetországban.

“A karácsonyi szünet alatt Newbury-től délre autóztam, és fél mérföld hosszan virágzó rekettyebokrokat láttam, a növénynek április-májusban kellene nyílnia. Bizarr látvány” – mesélte, hozzátéve, hogy normális esetben a legtöbb virágnak karácsonyig el kellett volna fagynia.

A botanikus szerint az újévkor virágzó 386 növényfaj a teljes brit és ír virágállomány 15 százalékát teszi ki.

A növekedés kisebb részben ugyan annak is tulajdonítható, hogy idén több önkéntes vett részt a virágvadászatban, de inkább a globális klímaváltozás állhat a jelenség hátterében.

Az önkéntesek által rögzített listákon leggyakrabban felbukkanó virágfajták a százszorszép és a gyermekláncfű voltak. Nagy-Britannia enyhe nyugati és déli része bizonyult a virágokban leggazdagabb területnek, azonban Anglia keleti és északi részén is 50 nyíló virágfajtát találtak, a skót Edinburghban is 39 különböző virágzó növényfajt jegyeztek fel. A két legtöbb nyíló virágfajtát felvonultató régió Cardiff és Cornwall volt, 71 és 70 virágzó növényfajjal.

Idén újévkor Írországban – ahol Angliához és Skóciához hasonlóan korábban szintén jóval kevesebb virág nyílt az évnek ebben a szakában – a legtöbb virágba borult növényfajt, összesen negyvenet a Dublini-öbölben fekvő Bika-szigeten számolták össze.

A brit meteorológiai szolgálat nemrég erősítette meg, hogy 2014 az eddig feljegyzett legmelegebb év volt a szigetország történetében, az intézet állásfoglalása szerint egyre valószínűbb, hogy emberi tevékenység áll a klímaváltozás mögött.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.