Íme a kombinált szél-vízerőmű, mely szélcsendben is termel áramot

Németországban hamarosan egy olyan úttörő szélerőmű áll üzembe, ami a szélenergia egyik legnagyobb kérdésére ad választ: mi történik a szélerőművel, ha nem fúj a szél?

A General Electric (GE) megújuló energia ágazata turbinagyártásról szóló megállapodást kötött a Max Bögl német építőcéggel. A turbinák a világ első kombinált szél- és vízerőművéhez készülnek, ami akkor is képes energiát generálni, amikor a szél nem is fúj. A „Gaildorf” nevet viselő projekt összesen négy szélturbinából áll, amik a Sváb-Frank erdőségben emelkedő hegyre fognak épülni. A tornyok két szempontból is egyediek lesznek. Egyrészt a világrekordnak számító 178 m-es magasságban állnak majd; másrészt minden torony aljában egy 1,6 millió gallonos víztározó is helyet kap. A négy tornyot összekötő csatorna vezeti le a vizet a völgybe a 16 megawattos generátorhoz, a vízerőműbe. A telepre még egy további 9 millió gallonnyi vizet tároló víztározó is bekerül.

A GE riport el is magyarázza az erőmű működési elvét: „Amikor elektromosságra van szükség, a víz a hegyen fekvő tározókból elkezd lefelé folyni a vízerőműhöz. Amikor sok a fölös energia, a vízerőmű visszapumpálja a vizet a hegyre, az óriási elemként működő tározókhoz.” A projekt szépsége, hogy a vízenergia tárolása ellensúlyozni tudja a szélenergia kiszámíthatatlanságát. „A Gaildord projekt hatalmas lépést jelent a megújuló energiák használatakor jelentkező energiakereslet és -kínálat ingadozásának kiegyensúlyozásában” mondja a GE. „A kombinált szél- és vízerőmű a hálózat gyors stabilizálásának egyensúlyozó ereje lesz, olcsó energiát szolgáltatva a német lakosságnak.”

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.