Íme a leghatásosabb napelem

A Sharp mérnökei egy lencsékkel működő fénykoncentrátoros rendszerben érték el az eddigi legmagasabb, 43,5%-os hatásfokot.

Az összetett napcellák több fényelnyelő réteggel rendelkeznek, amelyek galliumot és indiumot is tartalmaznak. A szabadalmaztatott technológiáját használó összetett napelemekben lehetővé válik a fényelnyelő rétegek hatékony egymásra helyezése, az InGaAs (indium-gallium-arzenid) réteget helyezve legalulra.  Annak érdekében, hogy a hatásfokot ilyen szintre növeljék, a cég fejlesztői kihasználták ezen cellának azt a tulajdonságát, hogy a három fényelnyelő réteg segítségével hatékonyan képes a nap fényét elektromos energiává alakítani. A cég emellett optimalizálta az elektródák egymástól való távolságát a napelem felszínén, és minimalizálta a cellák elektromos ellenállását.

A legújabb Sharp áttörés egy átfogó projekt részeként jöhetett létre, melynek neve „Innovatív napelemek kutatása és fejlesztése” (“R&D in Innovative Solar Cells”) és amelyet a japán NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization) nevű szervezet koordinál. A 43,5%-os hatásfokot, ami jelenleg világrekorder értéknek számít, a német Fraunhofer Napenergiai Intézet (Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems, ISE4) hitelesítette.
Az összetett napcellákat magas hatásfokuk miatt elsősorban műholdakon használják. Céljuk, hogy a mostani sikert alkalmazni tudják koncentrátoros napelemes rendszerekben, amelyek képesek lehetnek hatékonyan áramot termelni kis felületű napcellák segítségével, praktikussá téve ezek használatát földi körülmények között is.

 

+ képünk illusztráció

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.