Íme, a legolcsóbb energiaforrás

A szélerőművek által előállított elektromosság kerül a legkevesebbe, állítják a GBG (Green Budget Germany) német kutatói egy új tanulmányban.

A tudósok úgy jutottak erre a következtetésre, hogy a szénnel termelt energia árába beszámolták annak rejtett költségeit is, a környezetszennyezés egészségügyi hatását. Az elektromosság nem csak annyiba kerül, amennyi a számlán szerepel, a fosszilis üzemanyag gyártói komoly károkat okoznak az emberek szervezetében, ezért pedig egy fillért sem fizetnek. Ezt figyelembe véve a szél és a napfény a legolcsóbb energiaforrás. A kutatás adatai szerint egy kilowattórányi energia, melyet vízparton vagy nyílt területen elhelyezett szélturbinákból nyernek, átlagosan 21 forintba kerül. A napelemek ennél drágábbak, egyrészt költségesebb telepíteni őket, másrészt az alapanyagként használt szilikon bányászatával környezetterhelésük is magasabb, mint a szélerőműveké, így területtől függően 30-40 forintba kerül egy kilowattórányi napfényből nyert elektromosság. A nukleáris energia árát 60 forintra becsülik, a Fukushimához hasonló katasztrófa kockázata miatt. Az Egyesült Államokban használt elektromos áram felét szénből nyerik, ez pedig súlyos közvetett környezeti és egészségügyi költségeit is beszámítva 86 forintba kerül kilowattóránként.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.