Íme, a legolcsóbb energiaforrás

A szélerőművek által előállított elektromosság kerül a legkevesebbe, állítják a GBG (Green Budget Germany) német kutatói egy új tanulmányban.

A tudósok úgy jutottak erre a következtetésre, hogy a szénnel termelt energia árába beszámolták annak rejtett költségeit is, a környezetszennyezés egészségügyi hatását. Az elektromosság nem csak annyiba kerül, amennyi a számlán szerepel, a fosszilis üzemanyag gyártói komoly károkat okoznak az emberek szervezetében, ezért pedig egy fillért sem fizetnek. Ezt figyelembe véve a szél és a napfény a legolcsóbb energiaforrás. A kutatás adatai szerint egy kilowattórányi energia, melyet vízparton vagy nyílt területen elhelyezett szélturbinákból nyernek, átlagosan 21 forintba kerül. A napelemek ennél drágábbak, egyrészt költségesebb telepíteni őket, másrészt az alapanyagként használt szilikon bányászatával környezetterhelésük is magasabb, mint a szélerőműveké, így területtől függően 30-40 forintba kerül egy kilowattórányi napfényből nyert elektromosság. A nukleáris energia árát 60 forintra becsülik, a Fukushimához hasonló katasztrófa kockázata miatt. Az Egyesült Államokban használt elektromos áram felét szénből nyerik, ez pedig súlyos közvetett környezeti és egészségügyi költségeit is beszámítva 86 forintba kerül kilowattóránként.

Ajánlott tartalom

Megállapodást kötött GFM a Dunaferr termelésének zöldítéséről

A Dunaferr termelésének szén-dioxid-mentesítéséről írt alá partneri megállapodást Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Dunaferrt megvásárló indiai Liberty Steel Group acélgyártó és a zöldtechnológiát biztosító kínai CISDI Engineering Co. vezetőivel szerdán, Budapesten.