Íme a magyar község, ahol több a napelem, mint a lakos

Mintegy 2300 darab napelem található az alig 1500 fős településen, összeszámolva az önkormányzati, és magán célú beruházásokat. Hamarosan még több épülhet.

Az elmúlt években a pitvarosi önkormányzat folyamatosan pályázva, egyre több napelemet szerelt fel saját intézményeire, ezzel évente rengeteget spórolva a közüzemi költségeken. A település adottságait kihasználva most egy magán beberuházó is a napenergiába fektetett, így jött létre a falu határában egy közel 500 kilowattos napelempark. Az itt megtermelt áramot a beruházó előre meghatározott áron fogja majd a hálózatba táplálni, ebből származik majd a bevétel, ami Pitvaros számára is jó lehetőséget nyújt. – Nagyon optimális területtel rendelkezünk a napelemparkok építéséhez, az engedélyeztetés és a költséghatékonyság is megfelelő. A hasznon a település számára a telek értékesítéséből, és az iparűzési adóból származik. Az áramszolgáltatóval kötött szerződés a beruházónak hosszú évekre biztosítja bevételt, így pedig Pitvarosnak is folyamatos lesz ebből adóbevétele. Persze egy ilyen nem fog csodát tenni, de az a célunk, hogy minél több vállalkozást hozzunk a településre – mondta el kérdésünkre Radó Tibor. A polgármester szerint a napelemekben rejlő üzleti lehetőségeket az is bizonyítja, hogy a most megépült park ugyan még nincs a hálózatra kötve, ám a beruházó nyárra egy másikat is szeretne felépíteni a jelenlegi mellé, írja a makohirado.hu.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.