Íme a megoldás a növekvő energiakeresletre

A növekvő kereslet kielégítésére Kína a hagyományos és megújuló energiaforrások termelőkapacitásait is növelné, a fogyasztás szabályozására egy központi rendszert is létrehoznak.

Az energiaellátás terén növekvő nyomás nehezedik Kínára, hiszen nemcsak, hogy nő a kereslet, de az energiaforrásokért való nemzetközi verseny is fokozódik – mondta szerdán Liu Tie-nan (Liu Tienan), a kínai nemzeti energiahivatal elnöke. Az ellátás folyamatosságának biztosítására Kína az idén optimalizálja forrásait, energiaszállítási projektek építésébe kezd, fokozza olaj-, gáz- és szénkészleteit – mondta Liu az éves energiaipari munkakonferencia lezárultával. Az energiahivatal 2012-ben 200 tonnával kívánja növelni az ország széntermelési kapacitását, az elektromos energia termelést 70 millió kilowattal bővítené. A tervek közt a nukleáris energiakapacitás fokozása is szerepel, egyelőre konkrétumok nélkül, mivel ehhez egy új biztonsági terv elfogadása szükséges.

A megújuló energiákat illetően 2015 végéig 15-18 millió kilowattal növelik majd a szélenergiából, 3 millió kilowattal pedig a napenergiából származó termelést. A tervek szerint idén 20 millió kilowatt kapacitású vízenergia-hasznosítási projekteket is indítanak. A termelés fokozásával 600 ezerrel nő az árammal ellátott háztartások száma, 2011-hez képest számuk az évtized közepéig ötmillióval nőhet – becsli a hivatal. Liu azt is bejelentette: az energiafelhasználás szabályozására a jelenlegi ötéves terv ideje (2011-2015) alatt egy központi rendszert hoznak létre. Ennek keretein belül a kormányzat évente egy energiafogyasztási határt szabna, az egyes tartományok számára kvótákat határozna meg. A helyi kormányzatok a felesleget egymás közt értékesíthetnék, ezzel is optimalizálva a rendszert. A terv kivitelezéséhez ugyanakkor a tartományok fogyasztásának központi felülvizsgálata is szükséges lenne, a szűk keretek ugyanis azok fejlődését és gazdasági növekedésük mérték vetnék vissza – figyelmeztetnek energiaipari szakértők.

Ajánlott tartalom

Együttműködési megállapodást kötött a Roszatom és a kínai atomenergia-hatóság

A gyorsneutronos reaktorok fejlesztéséről, a nukleáris üzemanyagciklus zárásáról írt alá hosszú távú együttműködési megállapodást Alekszej Lihacsov, az orosz Roszatom vezérigazgatója és Csang Ko-csien, a Kínai Népköztársaság Atomenergia Hatóságának (CAEA) vezetője Hszi Csin-ping kínai elnök oroszországi látogatása során Moszkvában - közölte a Roszatom szerdán az MTI-vel.