Íme, a napelemes rendszerek hátrányai és előnyei

A napelem rendszereket ellenzők megszokott véleménynyilvánítása: Nem megbízható a napenergia és éjszaka nincs is napsugárzás.

És akkor ismét be kell kapcsolni a hagyományos erőműveket. A tény az, hogy a hagyományos erőműveknek nem kell éjszaka beugraniuk a szolárenergia helyébe. Sokan ugyanis mindig elfelejtik, hogy esténként és éjszakánként mindig visszaesik a villamosenergia utáni igény és ilyenkor körülbelül a nappali igény felére csökken le. Nappal a napelemes erőművek éppen akkor termelnek csúcson villamosenergiát, amikor a nappali fogyasztói igény azt éppen megköveteli:

1. A fogyasztói igény és az erőműszükséglet napközbeni profilja

Németországban (és más ipari országokban is ez a jellemző) minden nap mindig ugyan azon a minta szerint fut a villamosenergia utáni igény. A legkisebb a kereslet és ezzel az erőműszükséglet az éjszakai órákban 03:00 és 04:00 óra között van. A nap kezdetével emelkedik a villamosenergia utáni igény és délben eléri a maximumát. Ezután ismét visszaesik a villamosenergia utáni igény és szukszesszíve az erőműszükséglet is vele együtt, egészen az éjszakai órákig, amikor ismét eléri a minimális igény mennyiségét. Erőműszükségletben ez azt jelenti, hogy a minimális erőműszükséglet minimuma (munkanapokban 35.000-40.000 MW) éjszaka van, amikor állandóan üzemelnek az erőművek (alapterhelés). Napközben, a háztartások és az ipar által emelkedő villamosenergia utáni igény a 20.000-től 50.000 MW közötti sáv ? pedig szukszesszíve további erőművek, pl. szénerőművek rákapcsolását vonja maga után. A déli órákban jelentkezik a csúcsterhelés (általában gázturbinás erőművekkel fedezik le), azaz a villamosenergia utáni maximális igény, aminek a nagysága nyáron kb. 60.000-65.000 MW, télen kereken 70.000 MW.

2. Csúcsterhelés: a szolárenergia akkor állítja készenlétbe a teljesítményt, amikor arra szükség van

Látható, hogy az egy napos villamosenergia utáni igény görbéje egy haranggörbét ír le, ahol a harang felső része az éjszakai szinthez viszonyított plusz erőműszükségletnek felel meg. Ennek a többletigénynek a délig történő lefedésére, általában egyre több hagyományos erőműveket, mint pl. szén- vagy gázturbinás erőműveket indítottak be, amiket pedig délután egymás után fokozatosan le is kapcsoltak. Manapság a növekvő erőműigényt már egyre nagyobb mennyiségben szolárárammal – napelemmel (sárga oszlopok) és szélerőművekkel (kék oszlopok) le lehet fedni. Ebben a szolárenergia rendkívül megbízható, mivel a napelemek villamosenenergia termelésének emelkedése és visszaesése párhuzamos Németország nappali ígényével. És az nem csak erős napsütéskor, még borult és felhős napokban is több, mint 10.000 MW a teljesítmény nagysága, napsütéses napokban pedig több, mint 20.000 MW is lehetséges. A hagyományos erőművek szükséglete (szürke oszlopok) érezhetően csökken a megújuló energiák alkalmazásával, írta az mnnsz.hu.

Ajánlott tartalom

150 ezer forintos napelemes rendszerek kezdtek el terjedni

Az erkélyre szerelhető napelemek már 150 ezer forinttól elérhetők a piacon.