Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Íme a napelemes tetőcserép előfutárai
Tudj meg többet: Napenergia

Íme a napelemes tetőcserép előfutárai

Elsősorban esztétikai szempontok inspirálták a tetőhöz simuló napelemek kifejlesztését, hiszen az óriási napelemtáblák feltűnően „kiugrottak” a szerkezetből.

Január első napján már írtunk róla, hogy sínen van a magyar fejlesztésű napelemes tetőcserepek gyártása. Ez a technológia 100%-ig hazai, de a tetőbe integrálható napelemes rendszerek ötlete már korábban is megjelent.

Lumeta
Ez az igény először a lapos, tetőhöz simuló napelem blokkokat hozta létre. A Lumeta PowerPly típusú napelem felszereléséhez például már állvány sem kell, ragadós hátoldalával tökéletesen tapad a tetőhöz.
A magyar találmányhoz jobban hasonlító Premier Power vállalat áramvonalas, összekapcsolódó napelemblokkjai teljesen belesimulnak a tetőszerkezetbe, csak sötétkék színük árulkodik a funkciójukról.

1
A philadelphiai székhelyű SRS Energy hasonló elvű Solé Power Tile cserepei szintén fúrás-faragás nélkül illeszthetőek a legtöbb hagyományos tetőcseréphez.

2

Egy korábbi videó a napelemes tetőcserépről:

[media id=60 width=320 height=240]

Ajánlott tartalom

Miért gyulladnak ki a napelemes rendszerek? Megtalálták a megoldást!

Ahogy a napelemek egyre elterjedtebbé és hatékonyabbá válnak, úgy lesz egyre fontosabb azon oltórendszerek létrehozása, melyek megbízhatóan képesek megfékezni az ívhibákból származó tüzeket.

Nincs hozzászólás

  1. balazs jozsef

    Nagyon szep dolog lenne, de sehol sem talalok adatot a beruhazasi koltsegrol, mennyi ido utan terul meg?