Íme, a világ legnagyobb passzívház negyede

Németország jelenleg zajló legnagyobb építkezése a heidelbergi passzívház-negyed, amely egyben a világ legnagyobb passzívos beruházása is. A kétmilliárd eurós projektben eddig telepítettek már át gyíkokat, elkészültek az első, csaknem 30 centiméteres szigeteléssel borított épületek, és az első lakók is beköltöztek.

A tervek szerint a Bahnstadt (Állomásváros) elnevezésű negyed minden épületének nulla lesz a széndioxid-kibocsátása. Ezt oly módon érik el, hogy az épületek falát 28 centiméter vastag szigetelőréteg borítja, és ugyancsak vastagon szigetelik a háromrétegű ablakokat körülölelő kereteket, valamint egyéb hőhidakat.

Fontos elem a szellőzés is, amely nem az ablakokon, hanem egy központi szellőztetőrendszeren keresztül történik. Az elhasznált levegő egy hőcserélőn keresztül távozik, így a távozó levegő hőjét felhasználják a beáramló levegő felmelegítésére, ily módon minimalizálva a szellőztetés hőveszteségét.

De felfogják a nap hőjét (minden ház egyben szolárház is), a test melegét, és még a háztartási gépek által kibocsátott hőt is. A tetők 60 százalékának szigeteléséről a szigetelőanyag mellett a növények is gondoskodnak. A sok energiatakarékos ötlet végeredménye, hogy a házak egy négyzetméterére vetítve évente kevesebb, mint 15 kilowattóra fűtési energia jut – ily módon definicíószerűen használhatják a passzívház minősítést. Ez továbbá azt is jelenti, hogy a negyed legtöbb lakásából, irodájából konkrétan hiányoznak a fűtőtestek, kizárólag a visszaforgatott hővel fűtik majd a tereket. Ehhez képest egy átlagos német lakóház tízszer ennyi energiát használ fel.
Három és fél ezer gyík áttelepítésével kezdődött

A heidelbergi projekt külön szépsége, hogy a magasabb épületek tetejéről az egyik irányban a philippsburgi atomerőmű tornyai látszanak, a másik irányban pedig a mannheimi szénerőmű kürtői magaslanak. Pár év múlva az új negyed lakóinak már tényleg semmi közük nem lesz hozzájuk, az áramszükségletet biomassza erőmű fedezi majd.

Az erőmű szén-dioxid-kibocsátását új megújuló energiaforrások létrehozásával, különböző CO2-csökkentő projektekkel semlegesítik. Ezzel válik majd a negyed Európa legnagyobb nulla szén-dioxid-kibocsátású negyedévé.

Az egykori teherpályaudvarból alakuló Bahnstadt csupán néhány kilométerre található a 150 ezres Heidelberg festői központjától. A pályaudvart 1997-ben zárták be, a területet pedig birtokba vették a gyíkok, a lepkék és a madarak. Így mielőtt a munkagépek átvették volna az uralmat, a környezetvédők egyesével, kézzel befogva három és fél ezer gyíkot telepítettek át védett területre.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.