Íme, a vörösiszap-katasztrófa dokumentumfilm

Már két év is eltelt az ajkai vörösiszap-katasztrófa óta, de vannak, akik sosem felejtik el a tragédia napját.

Az OzoneNetwork TV stábja az iszapömlés idején is a helyszínen forgatott, és most visszatértek megnézni, mi változott az elmúlt időszakban. A film feltárja a tragédia okait és következményeit, a településen végzett mérések döbbenetes adatait, valamint a látványos számítógépes grafikákkal megmutatja, mi történt az iszapömlést megelőző pillanatokban. Magyarország történetének egyik legnagyobb környezeti katasztrófája a szemünk előtt történt, mégis rengeteg kérdés övezi még mindig. Az OzoneNetwork TV az iszapkatasztrófára emlékezve egyórás dokumentumfilmet mutat be az eseményről és utóéletéről a tragédia második évfordulóján. A környezetvédelemmel aktívan foglalkozó csatorna műsorkészítőinek legfontosabb célkitűzése a katasztrófa megtörténtéhez vezető okok teljes körű feltárása, de szakértők bevonásával az iszapömlés környezeti hatását és következményeit is kutatják. A filmben megszólaltatják azokat, akik az évtizedeken át féltve őrzött emléktárgyaikat, a szülői házukat, a megélhetésüket veszítették el, nyilatkozataik segítségével a tragédia lelki hátterébe nyerhetünk bepillantást.

2010. október 4-én 12:25 perckor a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tízes vörösiszap-tározó kazettája átszakadt. Az egymillió köbméternyi erősen lúgos, mérgező, maró hatású zagy percek alatt elöntötte Kolontárt és Devecsert, befolyt a házakba, magával sodorta az embereket, autókat és minden mozdítható tárgyat. Tíz ember meghalt, négyszázhatan megsérültek, ebből százhúszan súlyosan. Kipusztult a Torna patak teljes élővilága, elszennyeződött a Marcal folyó, nem sokkal később pedig a szennyeződés a Dunába is bekerült. A dokumentumfilmek operatőre, Molnár Gábor így emlékszik a forgatásra: „Amikor itthonról elindultunk, azt hittem, hogy a házak közvetlenül a tározó mellett lesznek. Amikor leértünk, szörnyű látvány fogadott, láttam, hogy a tározótól igen nagy távolságra lévő házak is súlyosan károsodtak. Akkor értettem meg, hogy milyen nagy mennyiségű iszap zúdult a környékre. A fiam abban az évben született, ezért számomra a legszörnyűbb az iszapos törött játékok látványa volt.” Az OzoneNetwork szerkesztő-riportere, Rideg Richárd elmondása szerint: „Amikor történik valami olyan, amire nehéz szavakat találni, akkor mindig megjelennek a megfelelő emberek és elmondják, mi történt vagy éppen mi történhetett. A vélt vagy valós felelősök meg a karjukat tárogatják, hogy akkor most ők mit is mondhatnának. Mi nem ezt akartuk megmutatni. Természetesen rengeteg szakértő szólal meg a dokumentumfilmben, de a történetet a túlélők mesélik el.

Talán ez az 55 perc segít mindannyiunknak egy kicsit jobban megérteni a 2010 októberében történteket.”Az Origo Zrt. televíziós üzletágának programigazgató-producere, Pálmai L. Ákos elmondta: „Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy jó minőségű, nézhető és informatív dokumentumfilmek készüljenek Magyarországon. Ebben az alkotásban a 21. század televíziós technikáját használjuk, szemléletes számítógépes animációkkal mutatjuk be hogyan és miért történt a tragédia. Célkitűzéseink között szerepel még több magyar téma feldolgozása. Nemsokára újabb OzoneNetwork dokumentumfilmmel találkozhatnak az OzoneNetwork TV nézői.” A dokumentumfilm egyszerre lesz ingyenesen elérhető október 4-én 12:00-tól a T-Home Moziarénában, a UPC Videótárban, a Videa.hu és a YouTube videómegosztókon és az OzoneNetwork TV Facebook oldalán. Este az OzoneNetwork TV műsorán 22:00-kor lesz látható, a Parlament Televízióban pedig 23:00-kor kerül adásba A vörösiszap-katasztrófa című magyar dokumentumfilm.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.