Íme egy különleges fűtőanyag

Eddig 450 tonna urániumot alakítottak át 18 ezer egykori szovjet atomtöltetből nukleáris fűtőanyaggá.

A végéhez közeledik a „Megatonnákból Megawattokat” elnevezésű, 1994-ben elindított program. Az amerikai USEC energiacég és nukleáris fűtőanyag-szállító által kezdeményezett megállapodás értelmében 20 ezer robbanófej nukleáris töltetének átalakítását tervezték 20 év alatt. (Aiolus News)

Megtakarítás és kényelem elérhető áron REHAU energiahatékony építési csomagokkal (x)

A jelenlegi tempóval valószínűleg a terv teljesül is 2013 végére. Az így nyert, gyengén dúsított uránium energiaértéke kb. 52 milliárd liter gázolajénak felel meg. A 8 milliárd dolláros program, amelyről az USEC és az orosz kormány energiaügynökségének (ROSATOM) dolgozó TENEX cég közösen hajtotta végre, nem az adófizetők pénzéből zajlik. A hadi célokat szolgáló urániumot egy több lépcsős oroszországi eljárás során alakítják át más vegyületté, így lesz belőle alacsony dúsítású, civil célokat szolgáló nukleáris reaktorba való fűtőanyag. Ezt vásárolja meg az orosz cégtől az USEC. Az elmúlt években az Egyesült Államokban gyártott villamos energia közel 10 százalékát a „Megatonnákból Megawattokat” program keretében feldolgozott uránium felhasználásával készült.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.