Íme, pár tipp az alacsonyabb fűtésszámlához

A helytelen fűtőanyaghasználata temérdek mennyiségű szén-dioxid kibocsátást eredményez, ami tovább növeli a Földünket érintő üvegházhatást.

Nem megújuló fűtőanyagokat használva lakásunk fűtése 2-4 tonna széndioxid-kibocsátással jár évente. Egy Celsius fok csökkentésével éves szinten több, mint tízezer forintot tudnánk megspórolni egy gázfűtéses lakás esetében.

Beköszöntött a fűtési szezon, és nagy valószínűséggel egyre többen tapasztaljuk ismét, hogy egyes házak kéményéből koromfekete füst száll fel, és kellemetlen szagok terjengenek a levegőben. Ennek az az oka, hogy a lakó tiltott tüzelőanyagot vagy rendkívül rossz technikát használ háza felmelegítésére. Fontos, hogy a téli időszakban is odafigyeljünk arra, hogy mivel és hogyan fűtjük lakásunkat, házunkat, mert ezzel is hatalmas környezeti terheléstől szabadíthatjuk meg Földünket.

Magyarországon az energia 40 százalékát épületeinkben használjuk fel, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. A háztartások energiafelhasználásának megközelítőleg 80 százaléka hőenergia célú felhasználás (fűtés, használati melegvíz, illetve főzés). Nem megújuló fűtőanyagokat használva lakásunk fűtése 2-4 tonna széndioxid-kibocsátással jár évente. Egyszerű módszerekkel könnyedén megspórolhatjuk ennek 10%-át. A hatályos jogszabály szerint kályhában csak a kereskedelemben kapható tüzelőanyagok (tűzifa, fabrikett, pellet, szén, koksz stb.), a papírhulladék és a veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék égethető. A lakkozott parketta például már kezelt fának számít, de a farostlemez is az, így kályhában nem szabad égetni ezeket. A jogszabályi tiltás nem véletlen, hiszen a festékek vagy a faforgácsot lemezként összetartó ragasztók égetésekor rákot vagy más súlyos egészségkárosodást okozó mérgek szabadulnak fel nagyobb mennyiségben, hívja fel a figyelmet Lenkei Péter, a Nem nehéz kampány szakértője. Az illegálisan használt tüzelőanyagok kellemetlen „mellékhatása” hogy a tüzelőberendezést és a kéményt is tönkretehetik.

A távfűtés helyben nem okoz komoly légszennyezést, ezzel szemben a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű károsanyag kerülhet a levegőbe. A szilárd tüzelőanyagok között is nagy különbségek vannak. Ha szén vagy fa között kell választanunk, válasszuk inkább a fát, mert a szén füstje ötször több rákos megbetegedést okoz! A fatüzelés megújuló, hiszen az égetésekor felszabaduló szén-dioxid az erdőben új fák növekedésével megkötődik. A fosszilis energiaforrások – szén és földgáz – égetésekor keletkező szén-dioxid viszont a légkörben marad.

A távfűtéses lakások felmelegítésére általában a nem megújuló energiaforrásokat szoktuk használni, de ma már több helyen van az országban olyan távfűtő rendszer, ahol megújuló energiát használnak – fát, szalmát égetnek vagy geotermikus energia a hőforrás. De távfűtéses lakásban is tudunk tenni a környezet védelméért, csak egy kis tudatosság kell hozzá. A legtöbb lakásban már tudjuk szabályozni, hogy milyen meleg legyen a radiátor, mekkora hőfokon menjen a fűtés. Ha 22oC helyett 21 oC-ra fűtjük csak a lakást, azzal nemcsak a Földünknek, de a pénztárcánknak is kedvezünk. A nappali levegője általános ajánlásként elég, ha 21 Celsius- fokos, a hálószoba pedig 18-19 Celsius-fokos, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy az életterek között ne legyen nagy differencia. A páratartalomra is ügyelni kell: 40-60 %-os páratartalom az ideális, írja az Ecolounge. Ez egy gázfűtéses lakásnál ez körülbelül évi 12 500 Ft évi megtakarítást és 120 kg széndioxid-kibocsátás csökkenést fog eredményezni, írja a Tudatosvásárló.hu.

Ha odafigyelünk ezekre a dolgokra, akkor sokat tehetünk a környezetünk egészségéért. Fűtsetek tudatosan, környezetbarát módon, amire a hétköznapok során is könnyen oda tudtok figyelni. Erre a témára is szeretné felhívni a figyelmet a Médiaunió Nem nehéz…! őszi kampány. Néhány tipp arra, hogyan tudtok környezetbarát módon meleget varázsolni a lakásotokba:

1. Válaszd a fa tüzelőanyagot a szén helyett – a magas kén és nedvességtartalmú olcsó barnaszén és lignit égetése különösen káros!

2. Ne égess el műanyag tartalmú anyagokat, már korábban kezelésen átesett faanyagokat!

3. A hideg téli napokon, ha elmentek otthonról akkor kapcsoljátok le a fűtést, ne menjen feleslegesen, amíg nem vagytok otthon!

4. Figyelj oda rá, hogy ne fűtsétek túl a lakást, inkább vegyetek fel egy pulóvert! Egy Celsius fokos léghőmérséklet-csökkentés 3-5% energia-megtakarítást jelent.

5. Sötétedéskor húzd be a függönyt, ezzel megakadályozhatod, hogy a meleg levegő az ablakokon kiszökjön.

6. Figyelj oda rá, hogy lehetőleg ne legyenek eltakarva a fűtőtestek (ne legyenek előtte bútorok, vagy ne lógjon rá a függöny), mert ez is megakadályozza a hő megfelelő áramlását.

7. A szellőztetést inkább úgy oldjátok meg, hogy 3-5 percre szélesre kinyitjátok az ablakokat ahelyett, hogy hosszú időre résnyire nyitva hagynátok őket.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.