Íme Stella, a világ első napmeghajtású családi autója

A világ első napmeghajtású autóját alkotta meg a holland diákokból álló Solar Team Eindhoven.

A négyszemélyes, jelentős térfogatú csomagtartóval is ellátott jármű érdekessége nem csupán az, hogy napenergiával működik, hanem olyan új technológiákkal rendelkezik, amelyek sokkal könnyebbé és hatékonyabbá teszik a jelenleg forgalomban lévő autóknál, írja az energiacentrum.com.

A szénszálas- és alumínium-alapanyagból készült Stella mintegy 600 km-t képes megtenni feltöltés nélkül. Mivel az autó napelemei több energiát termelnek, mint amennyire szüksége van, lehetősége van a Stellának feltölteni a felesleget egy elektromos hálózatba. Ez által válik a világ első „energia-pozitív” gépkocsijává. Vezetését egyszerűsíti, hogy műszereinek nagy részét egyetlen érintőképernyőn helyezték el.

A rendkívül áramvonalas, esztétikai szempontból is igényes Stella első nagy erőpróbája az október 6 és 13 között zajló ausztráliai World Solar Challenge verseny lesz, ahol 3000 kilométert kell a kocsinak megtennie.

Ajánlott tartalom

Furcsa elképzeléseik vannak a környezettudatosságról a japán autómárkáknak

A Toyota vezetésével öt japán autó- és motorgyártó fogadta meg: kutatásokba kezd azért, hogy a belsőégésű motorok használata környezettudatosabb lehessen, így megtarthatók maradjanak a nettó nulla kibocsátású jövőben is.