India 290 millió dollárt költ a kasmíri tavak megtisztítására

India több mint 290 millió dollárt tervez költeni két jelentős kasmíri tó megtisztítására – jelentette be az indiai környezetvédelmi miniszter. A tavak szennyezéséért az évtizedek óta tartó hanyagság és a kasmíri muzulmánok szeparatista mozgalma a felelős.

A Dal-tó a régió fő turisztikai vonzerejének számít, amely a mogul császároktól kezdve George Harrison Beatles-sztárig számos jeles vendéget vonzott. Területe környezetvédők szerint 25 négyzetkilométerről 13-ra apadt az 1980-as évek óta. A Dzsammu és Kasmír szövetségi állam nyári fővárosaként emlegetett Szriganar képét meghatározó tavat kezeletlen szennyvíz, szemét és az ember térnyerése veszélyezteti.

Az idilli himalájai régió másik híres tava, a Vulár, amely a hatóságok szerint egykor Ázsia legnagyobb édesvizű tava volt, eredeti méretének felére zsugorodott – olvasható a többek között környezetvédelmi problémákkal foglalkozó AlertNet című portálon (www.alertnet.org). A Dal-tóba több ezer tonna szennyvíz ömlik, amely a hínárok elburjánzásához, és ezzel a tó megfojtásához vezet – azok ugyanis elvonják a többi élőlénytől az oxigént. A kormány azt tervezi, hogy eltávolítja a hínárt, új szennyvíztisztítókat épít, és legalább tízezer tóparton élő családnak fizeti az elköltözés költségeit. A hatóságok és számos környezetvédelmi szervezet azzal vádolják az ott élőket, hogy szeméttel és szennyvízzel árasztották el a tavat, amelynek védjegyei, a fából készült lakóhajók évtizedeken át vonzották a turistákat.

A helyi állami kormány állítása szerint eddig azért hanyagolta el a régió környezetvédelmi kérdéseit, mert az 1989 óta tízezrek halálát okozó muzulmán szeparatista felkelés leverésével volt elfoglalva. Most, hogy az elszakadási törekvés csillapodni látszik, lehetővé vált a cselekvés. A környezetvédelmi szervezetek azonban kétkedőek a mostani felbuzdulással szemben is. “A múltbéli tapasztalatok mind arra utalnak, hogy ezek csak üres ígéretek. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz az egészből semmi, és sajnos ez a két fajgazdag víztest el fog tűnni a közeljövőben” – jósolta Adil S. Bhát környezetvédő.

Ajánlott tartalom

Az “óceán Amazonasára” bukkantak a Fülöp-szigetek térségében

Az "óceán Amazonasára" bukkant egy nemzetközi kutatócsoport egy Fülöp-szigeteki tengerszorosban, a térségben ugyanis olyan szuperkorallok nőnek, amelyek jól gyarapodnak a tengervíz magas szén-dioxid-szintje ellenére.