India aggódik a kínai vízenergia tervek miatt

Kína megkezdte a Brahmaputra mellékfolyóján, a Xiabuqu-n a gátépítést, hogy folytassa a kommunista állam történetének eddigi legdrágább vízenergia projektjét, amelyet még 2014-ben kezdtek el Tibetben.

A program mintegy 740 millió dollárba kerül, és a tervek szerint 2019-re kell elkészülnie. A Xiabuqu nem határfolyó, ezért a gátépítés a kínai hivatalos álláspont szerint nincs hatással India vízgazdálkodására. A fő folyó, vagyis a Brahmaputra felső folyásán épített négy gát már érintette Indiát. A felek elemzik a hydrogeológiai adatokat és egyeztetnek a határfolyó közös lkezelésének mechanizmusáról. A tervezett víztározó 295 millió köbméteres lesz, és mintegy 30 ezer hektárnyi termőföld öntözését teszi lehetővé. A kínai állami hírügynökség a beruházással kapcsoaltosan emlékzette, hogy a térség, amelyet rendszeresen súlyt komoly szárazság, az ország egyik fontos mezőgazdasági termőterülete. A tervezett vízerőmű 42 meagwattos lesz és évi mintegy 85 millió kilowattóra energia termelésére lesz képes.

Kína még 2010-ben építette az első gátat a Brahmaputra felső folyásánál, ami Indiában komolya aggodalomra adott okot, mert jelentős hatása volt a folyós alsó folyására.

Egy évvel később azonban zöld utat kapott három további gát építése, egy 15 éves terv keretében, ezek a munkáaltok még tartanak, írja az energiainfo.hu.

Ajánlott tartalom

Az MVM 309 milliárd forint összegű osztalékelőleget fizet

Az MVM Energetika Zrt. 309 milliárd forint osztalékelőleget fizet - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett kibocsátói tájékoztatásban.